Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a cerut miercuri Europei "sa isi faca datoria" fata de imigranti, reamintind ca Turcia ofera deja adapost pentru aproape doua milioane de refugiati, scrie AFP.

"Turcia a cheltuit 5,6 miliarde de dolari pentru a primi si avea grija de 1,7 milioane de sirieni si de peste 300.000 de irakieni aflati in tabere de refugiati sau in diferite orase ale Tuciei", a declarat Erdogan intr-o conferinta de la Tirana.

"Am fost cu totii martori ai modului in care imigrantii mor in Marea Mediterana sau in alte parti si am vazut clar atitudinea Europei fata de ei', a continuat presedintele turc.

"Putem fi insensibili fata de oameni saraci si fara adapost? Tarile dezvoltate nu trebuie sa le propuna o solutie?', a intrebat rhetoric Erdogan.

"Tarile europene au, de asemenea, obligatiile lor si fiecare trebuie sa isi faca datoria", a concluzionat el.

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte joi un plan de actiune pentru a face fata valului din ce in ce mai mare de imigranti care traverseaza Marea Mediterana. Masura cea mai contestata este introducerea cotelor obligatorii pentru impartirea lor intre tarile europene. Preluarea refugiatilor veniti din terte state se face acum pe baza de voluntariat.

Peste 360.000 de cereri de azil au fost luate in discutie in 2014. Doar jumatate au fost acceptate. Sase tari si-au asumat cea mai mare parte a lor: Germania, Suedia, Franta, Italia, Marea Britanie si Olanda.