Statele Unite au acuzat miercuri Rusia ca a instalat noi sisteme de aparare antiaeriana in estul Ucrainei si ca se implica in exercitii de formare militara a rebelilor separatisti prorusi, incalcand armistitiul mijlocit de catre europeni, informeaza Mediafax.

"Este vorba despre cea mai mare cantitate de echipament antiaerian rusesc prezent in estul Ucrainei din august incoace", a denuntat Marie Harf, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, citata intr-un comunicat. Natura tot mai complexa a exercitiilor de formare a rebelilor "nu lasa nici urma de indoiala ca Rusia este implicata", a subliniat ea.

"La antrenamentele iau parte avioane rusesti fara pilot, un semn inconfundabil al prezentei Rusiei", a adaugat Harf.

Confruntarile armate au fost reluate in ultimele saptamani in estul Ucrainei, in pofida armistitiului din februarie, iar cele doua parti se acuza reciproc de atacuri. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov declara luni ca incalcarile armistitiului s-au diminuat.

De asemenea, Harf a acuzat Rusia ca isi comaseaza fortele la frontiera cu Ucraina. "Dupa ce a mentinut o prezenta relativ constanta de-a lungul frontierei, Rusia trimite unitati suplimentare", a declarat ea, adaugand ca este vorba despre cea mai importanta prezenta a trupelor rusesti la frontiera din octombrie si pana in prezent.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise in razboiul din Ucraina, care a inceput cu un an in urma, cand rebelii s-au opus inlaturarii de la putere a fostului presedinte prorus si instalarii unui guvern prooccidental, declarandu-si independenta fata de Kiev.

Ucraina si Occidentul acuza Moscova ca trimite trupe si armament pentru a-i sustine pe insurgentii separatisti prorusi, insa Moscova respinge aceste acuzatii. Statele Unite si Uniunea Europeana au impus Rusiei sanctiuni pentru rolul pe care-l joaca in criza din estul Ucrainei, avertizand ca vor fi anulate doar dupa ce Rusia isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul intelegerilor de la Minsk.