Autoritatile ucrainene au anuntat joi ca au arestat joi, la Odessa (sud), 39 de persoane care pregateau o rebeliune pro-rusa, cu o zi inainte de vizita presedintelui Petro Poroshenko in acest oras care a fost teatrul unor misterioase explozii in ultimele luni, scrie AFP.

Serviciul de securitate (SBU) a anuntat joi ca a arestat 29 de persoane care pregateau o insurectie separatista pro-rusa in acest oras portuar, similar cu cele din estul tarii.

Acesti barbati, care dispuneau de un arsenal important de arme ei explozibil si actionau la ordinele liderilor separatisti din est, planificau uciderea unui deputat si a mai multor militanti pro-europeni, potrivit seful SBU Valentin Nalivaicenko.

Cu doua zile in urma, SBU anuntase arestarea a altor zece persoane, toti rusi, pe care i-a acuzat ca pregatesc atentate pentru vineri, ziua in care, la Odessa, in prezenta presedintelui Poroshenko, se vor aniversa 71 de ani de la eliberarea orasului de sub nazisti.

Acestia "pregateau acte de sabotaj si atentate", potrivit unui purtator de cuvant al SBU, Markian Lubkivski.

Zeci de explozii suspecte care au vizat infrastructuri strategice si militare precum si ONG-uri si partide politice au rasunat in ultimele luni in orasele rusofone Odessa si Harkov (est), in apropiere de zona de conflict.

Autoritatile ucrainene le atribuie serviciilor speciale rusesti.