Tarile donatoare, reunite in Kuwait, au promis marti un ajutor in valoare de 3,8 miliarde de dolari pentru victimele crizei umanitare din Siria, "cea mai grava din timpurile noastre", potrivit ONU, relateaza site-ul 7sur7.be, preluat de Mediafax.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

"Pomisiunile de donatii s-au ridicat la 3,8 miliarde de dolari. Aceste promisiuni sunt foarte generoase", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la finalul celei de-a treia conferinte a donatorilor pentru Siria, anunta site-ul 7sur7.be, care citeaza agentia Belga.

Desi aceasta suma este mai mare decat cea colectata la primele doua conferinte, totusi ea acopera mai putin de jumatate din obiectivul de 8,4 miliarde de dolari fixat de ONU pentru 2015.

Semnaland "agravarea" crizei umanitare in teritoriul sirian, ONU a revizuit in crestere necesarul financiar pentru ajutorarea celor aproximativ zece milioane de refugiati sau stramutati, adica aproape jumatate din cei 23 de milioane de locuitori ai Siriei.

Uniunea Europeana si-a dublat ajutorul la aproximativ 1,1 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari), adica aproape o treime din suma totala promisa marti. Statele Unite au promis 507 milioane de dolari si peste 500 de milioane de dolari unor ONG-uri. ONG-ul turc Humanitarian Relief Foundation a obtinut suma cea mai importanta, in valoare de 100 de milioane de dolari.

Gazda conferintei, Kuwait, a anuntat un ajutor in valoare de 500 de milioane de dolari, urmata de Marea Britanie (150 de milioane de dolari) si Emiratele Arabe Unite (100 de milioane de dolari).

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 215.000 de morti.