Arabia Saudita l-a acuzat duminica pe Vladimir Putin de ipocrizie, pentru ca ar sprijini Orientul Mijlociu si pe liderul sirian Bashar Assad. Acuzatia vine in contextul in care Putin a trimis o scrisoare, care a fost citita in cadrul summitului tarilor arabe din Egipt, unde discutiile liderilor arabi s-au axat pe crizele regionale si conflictele din Siria, Libia si Republica Yemen.

"Noi sprijinim aspiratiile arabilor pentru un viitor prosper si solutionarea tuturor problemelor cu care se confrunta arabii, prin mijloace de pace, fara interferente externe", a spus presedintele rus in scrisoarea citata de Reuters.

Comentariile acestuia au starnit critici din partea Ministrului de Externe al Arabiei Saudite, Saud Al-Faisal.

"Vorbeste despre problemele din Orientul Mijlociu ca si cum Rusia nu ar influenta aceste probleme", a declarat ministrul Saud Al-Faisal, in cadrul summitului. "Ei vorbesc despre tragediile din Siria cand ei insisi sunt o parte esentiala a tragediei poporului sirian, inarmand regimul care se lupta cu propriul popor", a mai spus ministrul saudit de Externe.

Relatiile dintre Federatia Rusa si Arabia Saudita s-au racit dupa ce Moscova a inceput sa-i acorde sprijin presedintelui sirian Bashar al-Assad. Capitala Raid este impotriva lui Assad in contextul razboiului civil cu rebelii, in urma caruia au murit mai mult de 200.000 de oameni in patru ani.