Birourile de vot s-au deschis marti dimineata in Israel pentru alegerile parlamentare foarte incerte care vor spune daca israelienii inca il mai doresc Benjamin Netanyahu ca prim-ministru sau daca a venit vremea schimbarii dupa sase ani, scrie AFP.

De la ora 05.00 GMT si pana seara la ora 20.00 GMT, 5,88 milioane de alegatori israelieni sunt chemati sa aleaga 120 de deputati in mai mult de 10.000 de sectii de votare deschise in scoli, spitale si chiar inchisori in intreaga tara. Zeci de alegatori erau deja in fata usilor, chiar inainte de deschiderea biroului de la o scoala Ziv, aflata in cartierul de Beit Hakerem la Ierusalim.

Israelienii ar trebui sa aiba deja o idee asupra componentei celui de-al 20-lea Knesset in noaptea de marti spre miercuri. Primele exit-poll-uri sunt asteptate imediat dupa inchiderea sectiilor.

Rezultatele definitive ar putea fi publicate pana joi dupa-amiaza, a declarat comisia electorala. Israelienii ar putea astepta mai multe saptamani pana sa afle numele urmatorului prim-ministru: Benjamin Netanyahu care a dovedit o slabiciune severa a dreptei in ultimele ore ale campaniei sau adversarul sau principal Isaac Herzog, care ar deveni primul sef de guvern laburist dupa Ehud Barak in 2001, sau poate un altul, bazat pe o aritmetica politica delicata.

In sistemul israelian, nu este neaparat nevoie ca seful listei plasate prima sa fie numit de presedintele Reuven Rivlin sa incerce formarea unui guvern, ci cel care printre cei 120 de deputati alesi va putea constitui o coalitie. Alegerile legislative sunt in mare masura un referendum pentru sau impotriva lui Netanyahu, 65 de ani, prim-ministru din martie 2009 si la putere de aproape un deceniu tinand cont de primul mandat de premier din cele trei, intre 1996 si 1999.