O cecena care locuia in Olanda si-a rapit copiii in varsta de sapte si opt ani si i-a dus in Siria, unde s-a alaturat gruparii jihadiste Statul Islamic, a anuntat luni parchetul olandez, citat de AFP.

"Este probabil deja in Siria, anchetam un dosar de rapide", a declarat un purtator de cuvant, Elsbeth Kleibeuker.

Refugiata in varsta de 32 de ani, al carui nume nu a fost precizat, a luat in noiembrie un avion din Charleroi, in Belgia, cu destinatia Atena, alaturi de baiatul sau de opt ani si de fata sa de sapte ani.

Cel mai probabil calatorea cu acte false, in conditiile in care tatal copiilor avertizase politia despre iminenta lor plecare, a explicat parchetul, care a mentionat ca a emis un mandat international de arestare.

Femeia si copiii au fost ulterior filmati la Istanbul, in timp ce scoteau bani de la un bancomat, la jumatatea lui decembrie, potrivit cotidianului local Limburger.

La sfarsitul lui decembrie, a postat pe Facebook o fotografie care ar fi fost facuta in localitatea Tal-Abiad, aflata sub controlul Statului Islamic, in apropiere de granita cu Turcia.

La inceputul lui ianuarie, si-a sunat mama, care locuieste in Maastricht, in sudul Olandei, si i-a spus ca se afla in Raqa. De atunci nu mai exista nicio informatie despre ea.

Cel putin 160 de persoane au parasit Olanda pentru a se alatura jihadistilor in Siria si in Irak, potrivit guvernului olandez.