Un student egiptean a fost condamnat la un an de inchisoare dupa ce a fost declarat vinovat ca a "denigrat" islamul si a pledat pentru ateism pe Facebook, relateaza AFP.

Tribunalul din orasul Ismailia (nord-est) a anuntat verdictul luni, a declarat un responsabil al acestui tribunal, care a adaugat ca studentul poate plati o cautiune de 1.000 de lire (circa 115 euro) pentru a fi eliberat conditionat in asteptarea apelului.

Studentul la litere, in varsta de 21 de ani, a fost arestat in octombrie 2013 in urma unei plangeri a directorului universitatii unde studia si a fost eliberat pe cautiune in 3 decembrie 2013.

"Colegii sau s-au plans directorului universitatii de opiniile sale si de ateismul afisat pe Facebook iar politia l-a arestat", a afirmat avocatul pentru drepturile omului Ahmed Abdel Nabi.

Legea egipteana pedepseste orice insulta sau lipsa de respect la adresa celor trei religii monoteiste pe care Constitutia tarii le recunoaste: islamul, crestinismul si iudaismul.

La inceputul lui ianuarie, un alt student a fost condamnat la trei ani de inchisoare dupa ce a anuntat ca este ateu, tot pe Facebook. Apelul ar urma sa fie judecat in 9 martie.

In iunie, un crestin a fost condamnat la sase ani de inchisoare sub acuzatia ca l-a insultat pe profetul Mahomed pe Facebook, provocand ciocniri confesionale in satuls sau natal din sudul Egiptului.