Cresterea salariului minim promisa de guvernul grec al stangii radicale Syriza va fi asociata cu masuri de sustinere pentru companii, in special cele mici, a declarat marti ministrul Muncii, Panos Skourletis, citat de AFP.

"Inteleg cererea, in special din partea micilor intreprinderi, ca aceasta masura sa fie aplicata in acelasi timp cu alte masuri care sa ofere o gura de oxigen intreprinderilor", a declarat ministrul, la postul de radio "Athina 984".

Cresterea salariului minim de la 580 la 751 de euro va fi asociata cu "alte masuri de sprijin", a adaugat Skourletis, citand ca exemplu o reesalonare a datoriilor intreprinderilor sau o reducere a impozitului pentru micii antreprenori si profesiile liberale.

Ministrul Muncii a subliniat de asemenea ca nu se pune problema, in sectorul functionarilor publici, de a se trece la angajari "generale si pe o durata nedeterminata" ci mai degraba de "corectarea unor nedreptati", citand cazul cel mai emblematic al femeilor de serviciu din ministerul Finantelor sau paznicii de scoala concediati.

Aceste noi angajari au ca obiectiv ruperea "obligatiei impuse de creditori de scadere a numarului de functionari, independent de nevoile administratiei", a adaugat el.

Aceste angajari vor fi circa 3.500, a spus marti, la televiziunea Skai, ministrul adjunct pentru functia publica Georges Katrougalos. In prezent, in Grecia mai sunt angajati in sectorul public 600.000 de oameni, cu 200.000 mai putin decat in urma cu patru ani.

Bugetul pentru 2015, pregatit de precedenta majoritate dreapta-socialisti, prevede, in acord cu creditorii UE/FMI, crearea a 15.000 de posturi in functia publica.

Aceste angajari vor fi concentrate in sectoarele sanatate, educatie si inspectorii administratiei, a adaugat el, recunoscand ca functionarii, ale caror salarii au fost reduse in medie cu 30%, nu vor putea fi majorate "atat timp cat nu va exista relansare economica".