Operatiunile antiteroriste lansate joi in Belgia s-au "terminat pe teren", a afirmat vineri ministrul belgian al Afacerilor externe, Didier Reynders, citat de AFP.

"Operatiunile s-au terminat pe teren. Acum sunt exploatate datele. Vom vedea daca din partea politiei si a autoritatilor judiciare sunt si alte initiative de luat", a spus Reynders, la televiziunea franceza i-Tele, la o zi dupa vasta operatiune care s-a soldat cu moartea a doi prezumtivi jihadisti si arestarea unui al treilea barbat.

O operatiune antiterorista a fost efectuata joi de politia belgiana in mai multe orase din Belgia, in estul tarii. Jihadistii sunt suspectati ca planificau atentate iminente, la o saptamana dupa atentatele din Paris.

Reynders a subliniat ca un "mare numar de perchezitii" a fost efectuat in intreaga tara. La Verviers, "trei persoane care au revenit din Siria au deschis focul asupra fortelor de ordine, care au ripostat, ceea ce a antrenat lupte destul de violente".

Acesta a confirmat ca amenintarea de atentat "viza fortele de ordine".

Nu exista "o legatura stabilita cu atentatele comise in Franta", a confirmat ministrul, evocand un "schimb de informatii care a fost foarte util".

"Nu exista legatura intre atentatele de la Paris si cele programate in Belgia, nici intre filiere, dar exista tot timpul o accelerare a initiativelor in functie de situatia de pe teren". "Atentatele din Paris au accelerat initiativele la noi".