Cei doi infractori cautati de 88.000 de politisti francezi dupa atentatul de la Charlie Hebdo ar putea fi membri ai gruparii Al Qaeda in Peninsula Araba, scrie Daily Mail. Grupul a fost infiintat de Yusef al-Ayeri in 2003 in Arabia Saudita, dar a fost fortat sa isi schimbe locatia in Yemen dupa o serie de atacuri la care a fost supus.

Guvernul Yemenului si reactiile sale slabe au permis grupului sa se mobilizeze si sa gaseasca membri, desi momentan numarul acestora este estimat la aproximativ 400 de soldati.

Desi initial atacurile lor s-au concentrat pe Orientul Mijlociu, cum ar fi atacul impotriva printului saudit Mohammed bin Nayef, gruparea s-a reorientat rapid catre obiective occidentale.

Potrivit Universitatii Stanford, grupul este condus de Nasser al-Wuhayshi, nascut in Yemen si ucenic al lui Osama Bin Laden. Al-Wuhayshi a petrecut o perioada de timp intr-o inchisoare in Yemen, dar a evadat in 2006 alaturi de alti 22 de detinuti.

Grupul are o agenda jihadista globala si, la fel ca ISIS, incearca sa creeze un singur califat arab care sa acopere Pakistranul, Afganistanul, Irakul, Yemenul si Levantul (zona care cuprinde Libanul, Iordania, Siria si Israel).

In cazul in care atacul de miercuri impotriva ziaristilor de la Charlie Hebdo a fost efectuat de AQAP (Al Qaeda in Peninsula Araba) va fi prima oara cand gruparea utilizeaza tactica "lupului singuratic."