Chirurgul RK Gupta, care a operat 83 de femei in mai putin de trei ore, acuza autoritatile indiene pentru faptul ca nu controleaza numarul acestor interventii chirurgicale.

Doctorul care a sterilizat 83 de femei in mai putin de trei ore, soldate cu cel putin 12 decese, a declarat ca efectuarea procedurilor medicale "au fost responsabilitatea sa morala" si a dat vina pe medicamente pentru aceasta tragedie.

Gupta, care sustine ca a efectuat de-a lungul carierei sale mai mult de 50.000 de operatii, a negat ca echipamentele sale ar fi fost deteriorate sau murdare si a precizat ca este responsabiliatea guvernului sa controleze fenomenul sterilizarilor.

"Autoritatile trebuie sa decida numarul femeilor care sa fie supuse procedurii de sterilizare", a declarat Gupta agentiei de stiri Reuters, de la sediul politiei unde era tinut in custodie. Medicul trebuie sa faca fata acuzatiilor de omor prin neglijenta.

"Daca in acel loc (unitatea medicala) se aflau 83 de femei, era responsabilitatea mea morala sa le operez pe toate. Daca as fi refuzat sa fac asta as fi avut de infruntat agitatii publice", a mai spus medicul indian, care in urma cu 10 ani a fost distins cu un premiu din partea statului pentru activitatea sa in domeniul sterilizarii.

Gupta a sustinut ca la finalul interventiilor personalul medical a administrat femeilor ciprofloxacin, un antibiotic care e prescris de obicei, si ibuprofen, un calmant antiinflamator, intr-o sala dintr-un spital privat nefolosit din satul Pandari din statul Chhattisgarh.

Mai mult de 12 femei au decedat, iar altele sunt spitalizate aflandu-se in stare critica. Gupta a incercat sa se dezvinovateasca declarand ca procedurile de sterilizare au fost efectuale si de catre un alt medic.

Guvernul din Chhattisgarh, unul dintre cele mai sarace state din India, a interzis miercuri patru loturi de medicamente pe perioada investigatiilor. Unele dintre aceste medicamente sunt de productie indiana.

Protocoalele medicale arata ca doctorii ar trebui sa efectueze fiecare procedura de sterilizare in 15 minute, iar numarul lor n-ar trebui sa depaseasca 30 pe zi. Unii dintre doctori au declarat pentru Reuters ca este un lucru obisnuit in India sa efectueze 90 de sterilizari pe zi, lasand asfel mult prea putin timp pentru igienizarea salilor de operatie si a instrumentelor.

Cercetarile politiei au aratat ca sala de operatii nu era igienizata, in timp ce activistii sustin ca maniera rapida de succedare a procedurilor medicale au facut imposibila evitarea dezastrului.

Gupta a declarat ca decesul pacientelor sale "este un mister" si ca nu a mai avut parte de astfel de "complicatii in trecut".