Catalanii au inceput sa voteze duminica intr-o consultare simbolica asupra independentei regiunii lor, transmite AFP. Desi nu are nicio valoare legala, votul de duminica este unul foarte asteptat, actiunea fiind organizata in pofida faptului ca a fost interzisa de Madrid.

Catalonia, pe drumul spre independentaFoto: Agerpres/AP

Sectiile de votare au fost deschise la ora locala 9:00 (10:00, ora Romaniei) la Barcelona, asa cum era prevazut, au constatat jurnalisti AFP.

Unele sectii au fost deschise in aplauzele votantilor, care urmeaza sa raspunda la doua intrebari, si anume "Vreti Catalonia sa fie stat?", iar daca da, "Vreti sa fie independent?".

Teoretic, circa 5,4 milioane de locuitori, inclusiv tinerii care au implinit varsta de 16 ani si straini, isi pot exprima duminica, la urne, opinia pe acest subiect. Catalonia are 7,5 milioane de locuitori, intreaga Spanie - 47 de milioane.

Cu toate acestea, aceasta cifra nu va fi atinsa, mai ales ca sustinatorii lui "nu" vor boicota consultarea. Cele mai optimiste estimari vorbesc de doua milioane.

Potrivit sondajelor recente, jumatate din populatia acestei bogate regiuni care cuprinde atat o parte de coasta cat si o parte montana in nord-estul Spaniei, doreste independenta.

Aceasta zi de "9-N" (Noua-Noiembrie) este cel mai recent episod dintr-o serie lunga de certuri cu Madridul, care refuza sa acorde mai multa autonomie unei regiuni care se bucura deja de puteri extinse.

Aceasta opozitie acerba, coruptia care afecteaza intreaga clasa politica si criza economica au aruncatmai multi catalani in bratele separatistilor care promit "o tara mai buna" fara Spania.

Duminica este "o zi istorica, un punct de inflexiune", a declarat Muriel Casals, presedintele asociatiei Omnium, care militeaza pentru independenta. "Nu va exista, intr-adevar, un inainte si un dupa", a spus ea, estimand ca divortul cu Madrid este deja facut.

Presedintele Executivului catalan si-a asumat riscul de a organiza aceasta consultare, fara valoare juridica - nu exista liste electorale sau comisie electorala - in pofida interzicerii acesteia de catre Curtea Constitutionala, la solicitarea Madridului.