Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a pledat sambata, pentru infiintarea unui stat palestinian independent in Fasia Gaza, la cateva ore dupa ce un arab israelian a fost ucis de politie pe fondul violentelor din ierusalimul de Est, relateaza AFP.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

Politia israeliana a anuntat sambata diminata ca a omorat un tanar arab israelian intr-un sat din nordul, declansand noi ciocniri indicand posibilitatea unei contagiuni a violentelor in orasele arabe din Israel, care pana acum s-au tinut departe de conflict.

In timp ce procesul de pace a stagnat din anul 2000, situatia inrautatindu-se considerabil in ultima perioada, Federica Mogherini a estimat ca este nevoie de un stat palestinian, afirmand ca va discuta cu fiecare din statele membre UE depre o posibila recunoastere a unui astfel de stat.

"Trebuie sa existe un stat palestinian, acesta este obiectivul, iar aceasta pozitie este impartasita de intreaga Uniune Europeana (UE)", a declarat ea intr-o conferinta de presa, la Gaza. "Lumea nu va suporta al patrulea razboi", dupa celelalte trei ofensive sangeroase efectuate de Israel in ultimii sase ani, a adaugat reprezentantul UE pentru Politica Externa.

Vizita lui Mogherini are loc in contextul in care palestinieni si politia israeliana se infrunta in fiecare noapte pe strazile Ierusalimului de Est, ocupat si anexat de catre Israel.

La ora actuala, din statele UE, Suedia este singurul care a facut acest pas, in data de 30 octombrie, alaturandu-se altor 134 de tari din intreaga lume au recunoscut Palestina, potrivit Autoritatii Palestiniene (AP).

In paralel, in Gaza, o serie de atentate comise vineri asupra bunurilor unor reprezentanti Fatah, a pus la incercare dificila reconciliere aflata in curs cu islamistii din cadrul Hamas, o reconciliere considerata indispendabila in vederea reconstructiei enclavei palestiniene devastate de razboaie.

Cele 50 de zile de razboi (8 iulie-26 august), care s-au soldat cu aproximativ 2.200 de morti de partea palestiniana, majoritatea civili, si peste 70 de partea israeliana, aproape toti militari, au distrus aproape intreaga enclava.

La Londra, Parlamentul britanic a votat pentru recunoasterea Palestinei, iar deputatii Partidului Socialist (PS), aflat la putere in Franta, pregatesc o propunere de rezolutie care invita Guvernul sa recunoasca statul Palestina si care ar putea sa fie adoptata in urmatoarele saptamani.

Palestinienii, care detin din 2012 statutul de stat observator la ONU, intentioneaza sa prezinte in noiembrie un proiect de rezolutie Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a obtine incetarea ocupatiei Palestinei de catre Israel intr-un termen de doi ani si de a deschide calea catre un stat independent, intre frontierele din 1967. Insa acest proiect ar putea sa fie strivit in fasa printr-un vot de veto american.