Statele Unite au criticat dur, vineri, evolutia "dezamagitoare" a Ungariei, un nou semn al iritarii Washingtonului fata de aliatul sau european, in contextul avansului populist al lui Viktor Orban, potrivit AFP.

"Evolutiile sunt dezamagitoare (...) si suntem ingrijorati in calitate de aliati sa vedem viteza cu care aceste evolutii se inradacineaza", a afirmat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Budapesta, insarcinatul cu Afaceri Andre Goodfriend, cel mai inalt diplomat american aflat la post in aceasta tara.

Afirmatiile lui Goodfriend intervin la o saptamana dupa ce Washingtonul a declarat persoane nedezirabile pe teritoriul sau sase inalti oficiali ungari, din cauza unor suspiciuni de coruptie.Aceste persoane nu au fost nominalizate, dar presa din Ungaria vorbeste despre numele sefului Fiscului.

Diplomatul american a reamintit vineri ca Ungaria a fost una dintre tarile est-europene care au reusit cel mai repede sa faca tranzitia la democratie, dupa caderea comunismului.

Dar el a evocat "ingrijorarea" Americii in fata "schimbarii climatului (politic), a slabirii statului de drept, atacurile impotriva societatii civile, lipsa de transparenta".

Premierul conservator Viktor Orban, ales in 2010 si reales triumfator in aprilie, a suscitat numeroase critici in Europa si in SUA pentru reformele sale, considerate ca limitand libertatea justitie si a presei.

Acesta citeaza deschis acum ca exemple Moscova si Beijingul, in timp ce ONG-urile finantate de tari straine sunt in colimatorul justitie ungare.

Criticile repetate ale Ungariei, membra a UE si a NATO, fata de sanctiunile internationale impotriva Rusiei starnesc de asemenea polemica.

In septembrie, presedintele american Barack Obama a citat guvernul de la Budapesta in randul celor care constituie "o amenintare fata de societatea civila".