Statele Unite si aliatul lor sud-coreean au decis joi sa amane sine die transferul comandamentului militar catre Seul, in cazul unui razboi cu Phenianul, o functie pe care Washingtonul o asigura de peste o jumatate de secol, relateaza Mediafax citand AFP.

"Controlul operational" prevede ca generalul american aflat la conducerea celor 28.500 de militari americani prezenti in Coreea de Sud preia comandamentul asupra celor 640.000 de militari din armata sud-coreeana, in cazul unui confrict cu Coreea de Nord.

Conform unui calendar, tranferul de putere catre Seul urma sa aiba loc in decembrie 2015, insa conflictele cu Phenianul care au avut loc in mod repetat au determinat Coreea de Sud sa solicite o amanare.

Secretarul american al Apararii Chuck Hagel si omologul sau Han Min-Koo au semnat un memorandum in acest sens, in cursul unei intalniri la Washington.

"Acest acord prevede amanarea transferului conducerii operatiunilor militare, dar garanteaza ca atunci cand acest transfer va avea loc, fortele coreene vor fi dotate cu echipamente militare necesare pentru a raspunde amenintarii din partea Coreei de Nord", a declarat Hagel, intr-o conferinta de presa la Pentagon.

La randul sau, ministrul sud-coreean al Apararii a apreciat ca situatia de securitate in peninsula este "mai instabila ca niciodata".

"Coreea de Nord isi continua provocarile, care includ noi teste nucleare, dezvoltarea unor noi rachete, infiltrari cu ajutorul avioanelor fara pilot si focuri de arma", a adaugat el.