Parlamentul ucrainean a adoptat marti, in prima lectura, sub presiunea Occidentului, cinci legi pentru consolidarea luptei impotriva coruptiei, endemica in aceasta fosta republica sovietica, relateaza AFP.

Lupta impotriva coruptiei este o conditie "cheie" pentru ca Ucraina, care se confrunta cu o criza economica grava si un conflict sangeros cu rebelii pro-rusi, sa poata obtine ajutorul financiar din partea Occidentului, a subliniat premierul Arseni Iatseniuk, cerandu-le parlamentarilor sa sustina aceste legi.

"Nimeni nu da bani tarilor corupte, iar investitorii nu vin in tari corupte", a declarat el.

Proiectele de lege, care urmeaza sa fie examinate in ultima lectura pe 14 octombrie, vizeaza in principal sa controleze stilul de viata al inaltilor oficiali ai statului si sa-i oblige sa-si declare nu doar veniturile, ci si cheltuielile si bunurile, potrivit guvernului.

O structura independenta urmeaza de asemenea sa fie creata pentru a ancheta faptele de coruptie in randul acestor inalti oficiali.

Alte proiecte de lege prevad de asemenea publicarea de informatii cu privire la bunurile imobiliare ale tuturor ucrainenilor, inclusiv liderii tarii, si cu privire la proprietarii de afaceri.

"Acest lucru va arata cine detine ce in Ucraina si cum functionari care au lucrat toata viata lor in structurile de stat, sau familiile lor, au ajuns sa detina averi si bunuri ce valoreaza zeci de milioane" de dolari, a sustinut Iatseniuk.

Ucraina a fost clasata pe locul 144 mondial, cu Nigeria, in clasamentul privind indicele de perceptie a coruptiei intocmit de organizatia Transparency international.