Tensiunea a urcat brusc, joi seara, la Hong Kong, dupa avertismentul lansat manifestantilor, somati sa se disperseze, si aprovizionarea politiei cu gloante de cauciuc, ceea ce starneste temeri legate de un epilog violent al protestelor, scrie AFP.

La apelurile studentilor, care cer demisia guvernului inainte de miezul noptii, guvernul a raspuns prin fermitate si un apel la incetarea protestelor, care are tonul unui ultimatum.

"Guvernul si politia cer celor care s-au adunat in zona cartierului general al politiei, a CGO (sediul guvernului) si a CEO (biroul sefului executivului) sa nu blocheze accesul si sa se disperseze pasnic cat mai curand posibil", se arata intr-un comunicat oficial al politiei.

Manifestantii, care cer un vot universal si deplin, protesteaza de cinci zile in zona administratiilor guvernamentale, intre cartierele Admiralty si Central, blocand strazile si intersectiile. Activitatea economica si circulatia sunt puternic perturbate.

Duminica, politia a recurs la gaze lacrimogene in incercarea a de a-i dispersa iar imaginile cu tinerii manifestanti infruntand cu umbrele asaltul fortelor de ordine au starnit emotie in Hong Kong si in strainatate.

Cutii cu gloante de cauciuc

Manifestantii refuza orice concesie atat timp cat seful executivului, Leung Chun-yin, perceput ca o marioneta a Partidului Comunist Chinez (PCC), ramane in functie.

Scurte ciocniri au izbucnit joi dupa amiaza atunci cand manifestantii au vazut politia descarcand cutii cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene.

"C.Y", cum este supranumit la Hong Kong seful executivului, pare din ce in ce mai putin inclinat sa negocieze dupa ce Beijingul si-a exprimat sprijinul "ferm si intangibil" pentru el, prin vocea Cotidianului Poporului, organ al PCC.

Manifestantii sunt nemultumiti de decizia Beijingului, anuntata in august, de a acorda vot universal pentru alegerea sefului executivului, in 2017, pastrand insa controlul candidaturilor. Aceasta decizie incalca, spun ei, angajamentele asumate de Beijing in momentul retrocedarii Hong Kongului catre China, in 1997, dupa 150 de ani de prezenta britanica.

In fata fermitatii asumate de guvern, liderii studentilor i-au dat termen lui "C.Y" pana la finele zilei pentru a-si da demisia, amenintand in caz contrar cu intensificarea actiunilor si invadarea cladirilor guvernamentale.

Politia a avertizat ca nu va "tolera" "incercuirea cladirilor guvernamentale (...) care antreneaza o blocada si afecteaza grav securitatea si ordinea publica".

Andrew Shum, membru al principalei coalitii pro-democratie, a declarat ca se teme ca "politia va recurge la forta pentru a dispersa manifestantii in aceasta seara (joi)".