Fortele ucrainene au deschis focul asupra convoiului militar rus, "distrugand cea mai mare parte" a blindatelor venite din Rusia, a anuntat un purtator de cuvant al armateri ucrainene, potrivit AFP. 23 de transportoare de vehicule blindate, camioane cu benzina si alte vehicule militare rusesti au trecut granita in Ucraina pe la un punct de frontiera din apropierea orasului rus Donetsk, joi, la ora locala 22:00, au anuntat publicatiile britanice TheGuardian si The Telegraph. "Este o dovada de necontestat a implicarii Rusiei cu trupe militare in conflictul din Ucraina", a scris The Guardian. In cursul zilei de vineri, Ucraina a confirmat ca un convoi militar rus a patruns pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera controlat de separatistii prorusi din estul tarii . "Un convoi militar rus a trecut frontiera pe la postul de trecere Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el. Ministrul rus al Apararii sustine insa ca niciun convoi militar rus nu a patruns pe teritoriul Ucrainei. Ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles, someaza Rusia "sa inceteze imediat ostilitatile" la frontiera cu Ucraina.Si NATO indeamna Rusia sa nu intervina in Ucraina, confirmand intrarea unui convoi militar rus pe teritorul acestei tari.

Ora 03:18Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut vineri presedintelui rus Vladimir Putin „sa opreasca fluxul de echipamente militare, consilieri militari si personal armat, care trec frontiera cu Ucraina”. (AFP)

Ora 02:07 Casa Alba spune ca nu poate confirma rapoartele potrivit carora Ucraina a distrus vehiculele din convoiul rusesc si a avertizat Moscova ca orice interventie in Ucraina, fara permisiunea Kievului, este inacceoptabila.

„Chiar si pe masura ce lucram ca sa adunam informatii, reiteram ingrijorarea noastra cu privire la incursiunile repetate ale rusilor in Ucraina”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe.

„Rusia nu are nici un drept de a trimite vehicul, persoane sau marfuri de orice fel in Ucraina, sub nici un pretext, fara permisiunea guvernului Ucrainei”, a adaugat aceasta.

Ora 23:40 Ministrul rus al Apararii l-a asigurat vineri pe omologul sau Chuck Hagel ca niciun soldat rus nu se afla in convoiul trimis de Moscova catre Ucraina. Acesta a garantat ca „nu exista personal militar in convoi si ca nu va fi folosit ca un pretext pentru a interveni mai mult in Ucraina”, anunta AFP.

Ora 21:01: Ministrul rus al Apararii sustine ca niciun convoi militar rus nu a patruns pe teritoriul Ucrainei,la cateva ore dupa ce Kievul a anuntat ca armata ucraineana a distrus blindatele rusesti de pe teritoriul sau.(AFP)

Ora 20:17: Ministrii de Externe ai statelor UE someaza Rusia "sa inceteze imediat ostilitatile" la frontiera cu Ucraina, in contextul in care un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armata. "Rusia trebuie sa inceteze imediat ostilitatile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie sa retraga trupele stationate la frontiera", au cerut ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles, anunta Mediafax.

Ora 19:23: Ministerul rus de Externe denunta "tentativele" partii ucrainene de a bloca tranzitul "convoiului umanitar" destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict. "Ministerul rus de Externe denunta intensificarea brutala a operatiunilor militare ucrainene in aceasta regiune; operatiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus", potrivit unui comunicat oficial, anunta Mediafax.

Ora 19:07: Presedintele american Barack Obama va efectua o vizita in Estonia la inceputul lunii septembrie, pentru a afirma "angajamentul Statelor Unite" in favoarea tarilor baltice, in contextul crizei din Ucraina, anunta Casa Alba. Barack Obama se va intalni la Tallin cu presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, cu cel al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, si cu cel al Letoniei, Andris Berzins. Pe agenda discutiilor sunt subiecte legate de cooperarea pentru securitate regionala, in contextul conflictului din estul Ucrainei.

Ora 18:10: Fortele ucrainene au deschis focul asupra convoiului militar rus, "distrugand cea mai mare parte" a blindatelor venite din Rusia, a anuntat un purtator de cuvant al armateri ucrainene, potrivit AFP.

Ora 17:30: NATO indeamna Rusia sa nu intervina in Ucraina, confirmand intrarea unui convoi militar rus pe teritorul acestei tari. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a indemnat Moscova sa retraga imediat vehiculele militare si trupele stationate in apropierea frontierei ucrainene.

"In cursul noptii, am asistat la o incursiune rusa, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga, citat de agentia DPA. "Acest lucru confirma faptul ca exista un flux continuu de armament si combatanti in estul Ucrainei. Este o dovada clara privind implicarea permanenta a Rusiei in destabilizarea estului Ucrainei", a adaugat secretarul general al NATO. "Rusia trebuie sa retraga trupele de la frontierele Ucrainei, sa opreasca traficul de armament, trecerea combatantilor si a banilor in Ucraina, sa inceteze sustinerea acordata separatistilor din estul Ucrainei si sa initieze un dialog constructiv cu Administratia de la Kiev", a mai spus Rasmussen, potrivit Mediafax.

Trimiterea convoiului militar "reprezinta o noua dovada ca Rusia face exact invers decat afirma. Rusia contribuie la escaladarea conflictului, chiar daca face apeluri pentru detensionarea crizei", a reactionat si Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al NATO, potrivit Reuters.

Ora 15:35: Ucraina confirma ca un convoi militar rus a patruns pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera controlat de separatistii prorusi din estul tarii, eveniment semnalat joi seara de jurnalisti britanici, relateaza AFP. "Un convoi militar rus a trecut frontiera pe la postul de trecere Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el.

Ora 14:12: Ministrul lituanian de externe: "Avem informatii ca 70 de piese de echipament militar rus au intrat in Ucraina in noaptea de joi spre vineri."

Ora 11.50 Armata ucraineana a anuntat ca operatiunea de verificare a convoiului a inceput deja, dar nu se stie cat va dura. Un oficial de frontiera a declarat ca io zona au fost desfasurati deja multi graniceri ucraineni, potrivit Reuters

Ora 10.15: Politisti ucraineni de frontiera au trecut granita in Rusia pentru a inspecta camioanele care transporta ajutoarele rusesti, transmite Reuters, citind un oficial ucrainean

----------------------------

Un reporter la fata locului a spus ca toate camioanele au fost parcate pe un camp.

Pentru a asigura furnizarea in conditii de siguranta a ajutorului umanitar, Rusia a cerut joi seara, un acord de incetare a focului "urgent" in Ucraina. Intr-o declaratie, ministerul rus de Externe "indeamna partile implicate in conflict sa asigure instituirea unui regim de incetare a focului", pentru a permite distribuirea de "asistenta umanitara pentru populatia din sud-estul Ucrainei".

Comitetul International al Crucii Rosii a indicat ca reprezentantii sai au intrat in contact cu seful convoiului rus, incarcat potrivit Moscovei, cu mai mult de 1.800 de tone de produse alimentare si medicamente, si ca acesta i-a confirmat localizarea sa.

Ucraina, ca multe tari occidentale, suspecteaza ca acest convoi rus plecat marti dimineata de la o baza militara din apropiere de Moscova este folosit drept acoperire pentru o interventie a Rusiei in Ucraina. Un scenariu considerat "absurd" de catre Moscova.

Dupa ce au anuntat initial ca vor impiedica convoiul sa intre pe teritoriul sau, autoritatile ucrainene au propus in cele din urma, miercuri, ca ajutorul sa ajunga pana la Lugansk, fieful rebelilor, si apoi distribuit de Crucea Rosie.