"Embargoul total" impus de Rusia asupra produselor alimentare occidentale a fost prezentat de autoritatile de la Moscova drept un raspuns necesar la sanctiunile adoptate impotriva sa, dar ar putea sa se intoarca impotriva consumatorilor rusi si sa destabilizeze economia acestei tari, scrie AFP.

Aceste interdictii de mare amploare care vizeaza toate tarile Uniunii Europene, Statele Unite, Canada, Australia si Norvegia, nu a fost impus pentru ca Rusia a decis acest lucru, a spus premierul rus Dmitri Medvedev, care a lasat poarta deschisa pentru dialog.

"Sper sincer ca pragmatismul economic va prevala asupra consideratiilor politice stupide ale partenerilor nostri si ca nu se gandesc sa izoleze sau sa sperie Rusia", a spus acesta. Embargoul va putea fi ridicat daca "partenerii nostri dau dovada de o abordare constructiva".

Premierul a ales sa pastreze la stadiul de amenintare o alta sanctiune avuta in vedere initial, interdictia survolarii spatiului aerian rusesc de catre companiile occidentale care efectueaza curse spre Asia - o decizie care ar fi privat Aeroflot de un venit de aproape 300 de milioane de dolari, potrivit analistilor.

"Politic, era necesar sa se raspunda sanctiunilor occidentale. Este vorba de mandria nationala si de suveranitate mai degraba decat de economie. Atunci cand o tara este prezentata ca un paria, trebuie sa raspunda", spune politologul independent Maria Lipman.

Rusia utilizase deja arma comerciala interzicand importurile mai multor produse alimentare provenite din UE sub pretextul "protectiei consumatorilor", dar nu a recurs niciodata la un embargou atat de amplu.

Cresterea preturilor

"Autoritatile au ales un sector in care pierderile sunt tolerabile. Intre altele, aceste masuri de retorsiune sunt evident foarte eficiente", continua Lipman.

Aproape 10% din exporturile agricole ale UE sunt destinate Rusiei, respectiv echivalentul a 11 miliarde de euro anual, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Producatorii de fructe si legume, branza si carne de porc sunt expusi in mod special.

Autoritatile ruse au prezentat embargoul drept o "ocazie unica" pentru a accelera inlocuirea produselor importate cu productia locala, care va primi un ajutor de stat. Dmitri Medvedev a promis ca guvernul va evita "cresterea preturilor".

Economistii apreciaza insa ca aceste sanctiuni vor avea inainte de toate un impact asupra categoriilor cele mai defavorizate ale populatiei ruse, unde o mare parte din venituri merg la achizitia de hrana.

"Am putea vedea o crestere de preturi la aceste produse de 20-30%, in special la fructe si legume", crede economistul Igor Nikolaiev, directorul institutului de analiza strategica FBK.

"Inlocuirea importurilor cu productia interna nu e altceva decat un basm", spune acesta, reamintind recentele decizii ale guvernului au agravat povara fiscala asupra agricultorilor.

"Pentru a sustine agricultorii, e nevoie de bani. Or, nu exista", noteaza Nikolaiev. Banii disponibili au fost de afectati pentru alte nevoi iar bancile rusesti nu pot imprumuta pe termen lung pe pietele financiare occidentale din cauza sanctiunilor, reaminteste el.

"Retorica protectionista"

Expertii avertizeaza de asemenea ca masurile protectioniste vor provoca o crestere a inflatiei in Rusia (7,8% luna trecuta, in cifre anualizate).

"Retorica protectionista a Rusiei castiga in putere", au apreciat joi, intr-o nota, analistii VTB Capital, adaugand ca restrictiile au fost pana acum "principala cauza a cresterii preturilor produselor alimentare in Rusia".

Recentele sondaje au aratat insa ca rusii nu se tem de sanctiuni mai grave impotriva tarii lor, iar economistii considera ca efectele acestora se vor resimti mai tarziu asupra populatiei.

"Multe produse vor lipsi, e adevarat, dar, pe de alta parte, nu putem sta fara sa facem nimic" in fata sanctiunilor, spune Tatiana, o moscovita de 48 de ani.

"Putem face si in Rusia produse de buna calitate, nu avem nevoie de Occident", spune si Alexei, un student de 20 de ani.

"Rusia a trimis un mesaj Vestului: putem sa va facem rau, si voi puteti sa ne faceti rau. Poate ar trebui sa incepem sa discutam impreuna", concluzioneaza Maria Lipman.