Concluziile oficiale ale reuniunii ministrilor de Externe din UE arata ca statele membre nu au adoptat marti nici o noua sanctiune pentru Rusia, in ciuda valului de indignare publica fata de sustinerea rebelilor pro-rusi de catre regimul lui Vladimir Putin. Diplomatii europeni au cerut doar Comisiei Europene sa pregateasca noi si noi documente legate de posibil sanctiuni vizand Rusia in domeniile tehnologiei de varf, apararii, si accesului pe pietele de capital. Noile sanctiuni sint conditionate insa de comportamentul Rusiei. Reamintim ca reprezentantii Poloniei, Romaniei, Marii Britanii si tarilor baltice au cerut sanctiuni dure si imediate impotriva Rusiei, in timp ce atitudinea Frantei sau Germaniei a fost vazuta drept una complice fata de Rusia.

Astfel, concluziile dure anuntate pe Twitter de Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvint a sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, se dovedesc doar amenintari la adresa Kremlinului.

Masurile sectoriale avute in vedere de posibilele noi sanctiuni, pe langa sectoarele aparare si tehnologiilor de vard, ar putea afecta accesul la pietele financiare europene, produsele cu dubla folosinta, civila si militara, si sectorul energiei, in special petrolier si gaze.

Nu este clar inca daca aceste eventuale masuri intra in capitolul sanctiunilor economice de anvergura denumite "faza 3", a carei adoptare necesita o noua reuniune a sefilor de stat si de guvern, sau raman in cadrul sanctiunilor punctuale, mai limitate.

Un comunicat al MAE arata ca ministrii de Externe ai UE au mandatat Comisia Europeana sa pregateasca documentatia privind impactul unor posibile sanctiuni in domeniul accesului Rusiei la pietele de capital. Iata fragmentul relevant din comunicatul Ministerului roman de Externe:

  • În linia celor stabilite la Consiliul European din 16 iulie 2014, Consiliul a aprobat un pachet substanţial de măsuri restrictive. Miniştrii au aprobat extinderea criteriului de listare, pentru a include entităţi și persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei. De asemenea, au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor care ţin de anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea. Totodată, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancţionatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital.

Concluziile oficiale ale Consiliului arata ca posibile noi masuri de sanctiunare a comportamentului Rusiei in scandalul avionului Malaysian Airlines vor fi prezentate joi, 24 iulie. Din documentul oficial (vezi atasament) se vede ca ministrii europeni de externe nu s-au pus de acord nici macar pentru declararea drept grupari teroriste a gruparilor de rebeli din Ucraina.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat la finalul Consiliului UE ca acesta a reprezentat "un pas important inainte, am avut confirmarea unei pozitii unitare, comune, la nivelul UE". Corlatean a mai spus ca "sint multumit ca ne-am atins obiectivele si mandatul pe care l-am avut si l-am sustinut in dezbateri".