Operatiunea aeriana israeliana lansata de trei zile impotriva Hamas ca riposta la un atac sustinut cu rachete din Gaza impotriva Israelului a ucis cel putin 64 de persoane, inclusiv copii si femei, arata ultimul bilant de joi dimineata. 14 oameni au murit numai in noaptea de miercuri spre joi, in timpul unor noi raiduri, cu cateva ore de la o intalnire de urgenta a Consiliului de Securitate pe aceasta tema.

Reuniunea a fost solicitata ONU de catre palestinieni, tarile arabe si de catre secretarul general al Organizatiei Ban Ki-moon insusi. "Gaza este pe muchie de cutit", a avertizat Ban Ki-moon miercuri seara, invocand riscul ca situatia este "scape de sub control". El a cerut prim-ministrului Benjamin Netanyahu sa dea dovada de"retinere maxima" si a denuntat "cresterea victimelor din randul civililor in Gaza", dar fara a condamna in mod direct raidurile israeliene.

La Jeddah, in Arabia Saudita, Organizatia de Cooperare Islamica (OCI) si-a reunit sa comitetul executiv pentru a decide un raspuns international la acesta ofensiva.

Joi dimineata, trei raiduri asupra Fasiei Gaza au ucis 14 de persoane, dintre care 13 in orasul Khan Younes in sudul Fasiei, a declarat purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta, Ashraf al-Qudra citat de AFP.

Israelul a avertizat ca este pregatit sa invadeze temporar Fasia Gaza in cadrul unei ofensive majore la sol.

"Cred ca singura cale spre detensionare si stoparea conflictului, cu avantaje pentru ambele parti, este restabilirea intelegerii anterioare dintre Israel si palestinieni, din noiembrie 2012", a declarat pentru CNN negociatorul sef palestinian Saeb Erekat.

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU

Consiliul de Securitate al ONU va tine joi dimineata o reuniune de urgenta din cauza situatiei din Fasia Gaza, a anuntat miercuri presedintia rwandeza a Consiliului.

Sedinta, care va incepe la ora locala 10.00 (14.00 GMT), va consta intr-o prezentare publica a situatiei, facuta de secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, urmata de consultari cu usile inchise intre cele 15 tari membre ale Consiliului.

Noul val de violente este cel mai grav dupa ofensiva israeliana importiva Fasiei Gaza de la sfarsitul lui 2012, al carei obiectiv a fost, de asemenea, sa puna capat tirului cu proiectile.