Liderii europeni si cei din Statele Unite exercita presiuni asupra lui Vladimir Putin, pentru a-l ajuta pe presedintele ucrainean Petro Porosenko sa salveze armistitiul privind incetarea focului si sa implementeze un plan de pace in estul Ucrainei.

Miercuri seara, presedintele american, Barack Obama, a amenintat Rusia cu noi sanctiuni, daca aceasta refuza sa ia "masuri rapide" pentru detensionarea situatiei in Ucraina, potrivit Casei Albe.

Presedintele a repetat unele afirmatii ale secretarului de Stat american, John Kerry, care a indemnat anterior Moscova la "actiuni concrete" pentru incetarea crizei, in contextul in care confruntarile intre insurgenti separatisti si armata ucraineana s-au soldat cu peste 400 de morti, incepand din aprilie.

La randul lor, liderii francez si german, Francois Hollande si Angela Merkel, i-au indemnat pe Putin si Porosenko sa colaboreze pentru respectarea acordului de incetare a focului.

Potrivit Parisului, "Francois Hollande si Angela Merkel i-au incurajat pe presedintii Vladimir Putin si Petro Porosenko sa colaboreze pentru aplicarea armistitiului in estul Ucrainei", citeaza Mediafax.

"De asemenea, au cerut ajungerea la un control efectiv asupra frontierei ruso-ucrainene, solicitand eliberarea rapida a persoanelor retinute de catre ambele parti", a precizat Presedintia Frantei.

Kievul si Occidentalii acuza Rusia sa furnizeaza armament insurgentilor separatisti din apropierea frontierei, insa Moscova respinge acesre acuzatii si cere prelungirea armistitiului in estul Ucrainei.

In acest context, Porochenko a decis mentinerea acestui armistitiu, in pofida atacului asupra unui elicopter ucrainean, care s-a soldat cu noua morti, in estul tarii, a anuntat, miercuri, la Bruxelles, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.

"Ne mentinem angajamentul, mentinem armistitiul unilateral", a declarat ministrul Klimkin, la finalul reuniunii cu sefii diplomatiilor din statele membre NATO.

Pe de alta parte, armata ucraineana a denuntat miercuri incalcari "masive" ale armistitiului provizoriu si a anuntat ca peste 40 de atacuri ale separatistilor au avut loc incepand de luni in estul tarii.

"Angajati pe deplin" pentru pace

Klimkin a afirmat ca partea ucraineana este angajata "pe deplin in favoarea planului de pace (...) dar totul va depinde de evolutia situatiei".

Moscova, intr-un gest de sustinere a procesului de pace in statul vecin, a anulat autorizatia acordata la 1 martie de Consiliul Federatiei ruse (Camera superioara a Parlamentului rus) privind realizarea unei interventii militare in Ucraina.

Porosenko a salutat imediat acest anunt, subliniind ca este "un prim pas concret" catre o solutionare a crizei din estul tarii.

Totusi, liderii occidentali cer mai multe masuri pentru detensionarea situatiei in Ucraina.

Oleksandr Borodai, principalul lider al "republicii" de la Donetk, unul dintre bastioanele insurgentilor, a declarat luni ca rebelii vor respecta un armistitiu pana la 27 iunie, raspunzand astfel la incetarea unilaterala a foocului anuntata vineri de catre Kiev in cadrul unui plan de pace.

El spera ca acest lucru va permite deschiderea unor negocieri cu autoritatile de la Kiev.

"Semnale pozitive" din partea Moscovei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat miercuri ca Alianta Nord-Atlantica va mentine suspendarea cooperarii cu Rusia intrucat "nu exista nicio schimbare de atitudine" fata de Ucraina.

Cooperarea dintre Moscova si NATO a fost suspendata in aprilie, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia.

De asemenea, seful diplomatiei britanice William Hague a declarat la Bruxelles ca Occidentul inca "nu a vazut actiuni care sa corespunda" acestor angajamente.

Hague a subliniat ca pasivitatea Rusiei fata de criza din Ucraina ar putea conduce la noi sanctiuni.

Insa Rusia spera ca "semnalele pozitive" pe care le-a transmis Kievului, ca de exemplu decizia de a anula autorizarea parlamentara a unei interventii militare, "vor fi auzite" si vor conduce la un dialog in Ucraina, a declarat miercuri adjunctul sefului diplomatiei ruse.

Totodata, Moscova avertizeaza ca va introduce "masuri de protectie" impotriva Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei daca se va dovedi ca acordurile de asociere pe care aceste tari le vor semna cu Uniunea Europeana vor afecta economia rusa.

Republica Moldova, Ucraina si Georgia vor semna vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeana. (sursa Mediafax)