Liderii stangii europene se reunesc sambata la Paris, cu cateva zile inaintea summitului european de la Bruxelles, care se anunta foarte dificil, pentru a vedea cum pot face presiuni asupra dreptei pentru a relaxa politica de austeritate, o conditie a lor pentru sustinerea lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei, scrie AFP. Stanga din Romania va fi reprezentata de premierul Victor Ponta, liderul PSD.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

Acest mini-summit care are loc la Palatul Elysee are un dublu obiectiv: punerea de acord asupra prioritatilor si a liniilor rosii pentru familia social-democrata europeana in mandatul viitoarei Comisii si specificarea conditiilor pentru sustinerea nominalizarii la conducerea executivului european a crestin-democratului luxemburghez Jean-Claude Juncker.

"Ideea este ca liderii social-democrati din UE sa poata schimba puncte de vedere asupra viziunii lor si a prioritatilor pentru Europa. Obiectivul ramane intarirea dinamicii in favoarea angajarilor, a cresterii, a investitiilor", au explicat surse din anturajul presedintelui francez Francois Hollande.

Dar si pentru a frana tanarul sef al guvernului italian Matteo Renzi, ale carui cerinte irita puternic tabara conservatoare, a explicat o sursa europeana. Renzi cere o relaxare a corsetului Pactului de Stabilitate, care limiteaza deficitul public al statelor la 3% din PIB si datoria la 60%.

O astfel de relaxare va oferi liderilor europeni timp si mijloace pentru a efectua reforme, sustine acesta. Iar Matteo Renzi a fixat stacheta foarte sus: "Viitoarea Comisie Europeana va trebui sa-si schimbe politica pentru urmatorii cinci ani sau nu va avea sprijinul Italiei".

Cerere inacceptabila

Renzi nu vrea sa se gaseasca in situatia de a cere perioade de gratie Comisiei Europene si nici nu vrea sa cunoasca sfarsitul lui Romano Prodi, care a explicat ca a pierdut majoritatea in Italia "deoarece a respectat la litera regulile impuse de Bruxelles si nu a ascultat cererile compatriotilor sai".

Dar cererea sa este "inacceptabila pentru partenerii sai europeni", a avertizat presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, intr-o intalnire care a avut loc marti la Roma, potrivit unor surse italiene. "Doar liderii europeni pot schimba regulile iar conditiile nu sunt reunite astazi", a explicat acesta.

Cancelarul german Angela Merkel a confirmat miercuri aceasta idee, rechemandu-l la ordine pe vice-cancelarul social-democrat Sigmar Gabriel, partizan al excluderii costurilor generate de reforme din calculul deficitului public, asa cum cere si Matteo Renzi.

Amenintarea unei pozitii singulare a lui Renzi la summitul european de saptamana viitoare a determinat Palatul Elysee sa extinda reuniunea de sambata, transformata intr-un "summit informal" al liderilor social-democrati, pentru a putea defini o pozitie comuna.

Au fost invitati de asemenea premierii belgian Elio Di Rupo, danez Helle Thorning-Schmidt, roman Victor Ponta, slovac Robert Fico, ceh Bohuslav Sobotka, precum si germanii Sigmar Gabriel si Martin Schulz.

Pentru a obtine presedintia Comisiei, Jean-Claude Juncker trebuie sa fie sustinut de majoritatea liderilor europeni si sa obtina cel putin 376 de voturi in Parlamentul European. Nominalizarea sa va face parte dintr-un pachet care va contine de asemenea posturile de presedinte al Consiliului, presedinte al PE si Inaltul reprezentant pentru politica externa.

Desemnarea unui conservator la presedintia Comisie este facuta in contrapartida cu numirea unui social-democrat pentru a-i succede lui Van Rompuy. Mai multe personalitati sunt citate, printre care Helle Thorning-Schmidt, fostul sef al guvernului italian Enrico Letta sau fostul prim ministru francez Jean-Marc Ayrault.