Atacuri efectuate de drone americane au ucis cel putin cinci prezumtivi insurgenti in nord-vestul Pakistanului, zona tribala unde armata pakistaneza a lansat in aceasta saptamana o vasta ofensiva impotriva talibanilor si a aliatilor lor straini din al-Qaeda, relateaza AFP.

Potrivit unor surse din serviciile de securitate din regiune, sase rachete au lovit trei tabere din Waziristanul de Nord, la circa zece kilometri de Miransha, principalul oras al acestei regiuni considerate drept ultimul bastion tribal al Miscarii Talibanilor din Pakistan (TTP), principalul grup rebel islamist din tara.

Washingtonul a reluat in urma cu o saptamana tirurile de drone, o operatiune controversata care a fost suspendata in decembrie anul trecut, la cererea Islamabadului, care dorea sa demareze negocieri de pace cu TPP.

Reluarea acestor atacuri cu avioane fara pilot, supervizate de CIA, agentia americana de informatii externe, vine la cateva zile dupa un atac sangeros impotriva marelui aeroport al tarii, la Karachi, revendicat de talibani.

Acest calendar sustine ideea unei cooperari intre Statele Unite si Pakistan, chiar daca acesta din urma, confruntat cu o opinie publica ostila americanilor, a condamnat atacurile dronelor.

Din august 2008, tirurile dronelor au ucis 2.171 de persoane, potrivit unei estimari AFP.

In acest week-end, Islamabadul a lansat o ofensiva aeriana si terestra impotriva talibanilor din Waziristanul de Nord, la granita cu Afganistanul.

Armata pakistaneza a intampinat foarte putina rezistenta, in conditiile in care surse locale au precizat ca majoritatea combatantilor islamisti au parasit regiunea inainte de ofensiva.