Armata americana a interzis in weekend, pentru o scurta perioada de timp, zborul tuturor avioanelor americane de vanatoare de tip F-35, dupa o scurgere de ulei la motor, un nou incident in cadrul acestui program foarte scump, transmite Mediafax.

Oficiali din cadrul programului au catalogat decizia, adoptata vineri, drept o masura de "prudenta", subliniind ca cea mai mare parte a avioanelor de tip F-35 a fost declarata apta de zbor dupa o inspectie.

Interdictia de zbor a fost decretata dupa ce un pilot a primit o alerta cu privire la o problema cu uleiul motorului, in cursul unui zbor efectuat marti. Avionul a aterizat fara probleme la baza militara Yuma, in Arizona (vest).

Cea mai mare parte a celor 97 de avioane de tip F-35 operationale in prezent au fost inspectate si declarate apte de zbor, a dat asigurari un oficial din cadrul programului. Trei avioane nu au trecut de controale.

"Avioanele cu echipamente cu probleme au interdictia de a zbura pana la rezolvarea problemelor", a anuntat Biroul programului F-35 intr-un comunicat.

Aceste inspectii au fost efectuate cu mai putin de o luna inainte ca avionul de tip F-35B sa fie prezentate la nivel international.

Producatorul de motoare Pratt & Whitney, o filiala a United Technologies Corp., a precizat ca inspectiile au durat fiecare in parte aproximativ o ora si jumatate si ca "aproape toate" avioanele de vanatoare au fost declarate capabile de serviciu sambata seara.

Avionul de tip Joint Strike Fighter (JSF), laudat ca o minune tehnologica, a fost afectat de o serie de amanari din cauza bugetului, care a crescut pana la suma de peste 390 de miliarde de dolari pentru 2.443 de avioane, prezentand o intarziere de sapte ani. Acest program de inarmare este cel mai scump din istoria Statelor Unite