Partidul conservator (VMRO-DPMNE) al premierului Nikola Gruevski (foto) obtine o victorie detasata la alegerile parlamentare si presedintiale care au avut loc duminica in Macedonia, arata rezultatele partiale publicate de Biroul Electoral Central. Principala formatiune de opozitie, social-democratii din SDSM, a anuntat insa ca nu recunoaste rezultatele si a reclamat diverse fraude, potrivit Agerpres.

Dupa numararea a 40,67% din procesele verbale, VMRO-DPMNE obtine 41,76% din sufragii, urmata la distanta de SDSM cu 22,25%, informeaza site-ul oficial al BEC. Cele doua mai mari partide albaneze DUI si DPA obtin respectiv 17,39% si 7,67%. Prezenta la urne a fost cu putin peste 60%.

Semnificativ mai mica a fost prezenta (sub 50%) la al doilea tur al alegerilor prezidentiale boicotate de cel mai mare partid albanez, DUI, pe motiv ca niciunul dintre cei doi candidati nu exprima vointa etnicilor albanezi care reprezinta aproape o treime din populatia micii tari balcanice.

Actualul sef al statului, conservatorul Gjorge Ivanov, care castigase detasat primul tur din 13 aprilie, isi garanteaza un nou mandat, obtinand peste 57% din sufragii la cel de al doilea tur, fata de 39% pentru candidatul opozitiei, Stevo Pendarovski, arata rezultatele partiale ale BEC pe baza a 46% din procesele verbale.

Potrivit Biroului Electoral Central, alegerile au fost pasnice, fara incidente semnificative. De alta parere este insa liderul opozitiei, Zoran Zaev, care a acuzat guvernul de fraudarea scrutinului. Intr-o conferinta de presa desfasurata duminica seara, Zaev a cerut investirea unui guvern interimar care sa pregateasca noi alegeri anticipate.