Ministrul malaezian al transporturilor, Hishammudin Hussein, a declarat vineri ca urmatoarele doua zile sunt vitale pentru operatiunile de cautare a epavei avionului companiei Malaysia Airlines disparut la 8 martie, in timp ce efectua zborul MH370 intre Kuala Lumpur si Beijing, relateaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.

"Cred ca acest weekend este foarte, foarte important, intrucat cautarile s-au restrans acum pe o suprafata foarte, foarte mica'', a spus Hishammudin Hussein.

Autoritatile malaeziene si australiene, care preconizeaza sa restranga cautarile in aer si la sol, apreciaza ca stiu pozitia aproximativa a epavei aparatului Boeing 777 - aflata la circa 1.550 km nord-est de Perth - bazandu-se pe cele patru semnale sonore care se crede ca provin de la cutiile negre. Totusi, de o saptamana nu a mai fost auzit niciun semnal sonor, iar cum bateriile de localizare a cutiilor negre au depasit durata de viata de aproximativ 30 de zile, luni s-a decis trimiterea submarinului fara echipaj Bluefin-21, ce are dimensiunea unei torpile, pentru a continua cautarile.

Robotul, care are nevoie de doua ore pentru a se scufunda, de alte doua pentru a iesi la suprafata si de multe altele pentru a descarca informatia obtinuta, va oferi o imagine acustica detaliata a zonei folosind un sonar sofisticat. Se spera sa repete succesul avut cu gasirea avionului de vanatoare F-15 care s-a prabusit in apele Japoniei anul trecut.

Autoritatile nu elimina posibilitatea unor defectiuni mecanice drept posibila cauza a disparitiei avionului, insa dovezile sugereaza ca zborul a fost deviat in mod deliberat de la ruta originala. Inregistrarile din cabina si discutiile dintre membrii echipajului continute in cutiile negre ar putea oferi un raspuns privind cele intamplate.