Ucraina va apela la o curte de arbitraj daca discutiile menite sa produca o scadere a preturilor la gaze naturale din partea Rusiei nu au rezultate, a declarat sambata ministrul energiei, Yuri Prodan, potrivit Reuters.

Kievul, aflat sub presiunea unor mariri de preturi care au dublat aproape pretul platit de Ucraina, are discutii de urgenta cu vecinii europeni pentru a isi asigura alimentare suplimentara, precum si cu Rusia, care asigura principala furnizare de gaze.

"Daca nu ajungem la un acord cu Rusia, atunci exista o procedura stipulata in contractul nostru, sa mergem la curtea de arbitraj de la Stockholm", a spus Prodan. "Noi nu incercam sa rupem contractul ci sa stabilim un pret corect", a spus el.

Pentru a linisti apele, Prodan a precizat ca Ucraina nu va lua gaz din conductele care ii traverseaza teritoriul prin care gazul din Rusia ajunge in Europa, chiar daca Moscova opreste furnizarea catre Kiev.

La randul sau, premierul Arseni Iatseniuk a declarat ca Ucraina "nu accepta" noul pret la gaze naturale pe care vrea sa i-l impuna Rusia, de aproape 500 de dolari mia de metri cubi.

Denuntand o "agresiune gazifera si economica", dupa ce Moscova a anuntat o crestere cu 80% a pretului livrarilor la gaze pentru Ucraina, Iateniuk a dat asigurari, intr-o sedinta de Guvern, ca "presiunea politica (este) inacceptabila, iar noi nu vom accepta pretul de 500 de dolari".

"Rusia a esuat sa cucereasca Ucraina prin agresiune armata. Ea lanseaza acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gazifera si economica", a adaugat premierul, indemnand Guvernul sa fie pregatit "ca Rusia sa restranga sau sa opreasca livrarile de gaze" naturale catre Ucraina.

Ministrii de Externe ai statelor membre UE au avertizat sambata Rusia cu privire la riscul unei prabusiri economice a Ucrainei, din cauza cresterii - asimilate unei sanctiuni - cu 80% a pretului la achizitia de gaze naturale rusesti, potrivit AFP, citeaza Mediafax.

"Rusia are tot interesul ca Ucraina sa nu se prabuseasca pe plan economic si politic", a declarat seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier intr-o reuniune informala cu omologii sai din cadrul UE, la Atena.

"Rusia joaca un rol important deoarece stabilizarea economica a Ucrainei depinde in parte de preturile energiei furnizate" de catre Moscova, a subliniat Steinmeieir.

"De aceea este necesar sa dialogam cu Rusia, chiar daca avem divergente", a adaugat ministrul german, ale carui ingrijorari erau impartasite de mai multi dintre omologii sai reuniti in capitala greaca.

Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a afirmat sambata ca Ucraina va trebui sa ramburseze suma de 11,4 miliarde de dolari corespunzand reducerii pretului la gaz care i-a fost acordata in ultimii patru ani.

Aceasta reducere era prevazuta de acordul de la Harkov, semnat in aprilie 2010, ce a prelungit pana in 2017 utilizarea de catre Flota rusa a Marii Negre a bazei din Sevastopol, in Crimeea, scrie AFP.

Deoarece acest acord a fost anulat in cursul saptamanii, Ucraina trebuie sa ramburseze banii.

Rusia a anuntat saptamana aceasta anularea acordului de la Harkov, apreciind ca acesta nu isi mai are rostul deoarece Crimeea este acum a Rusiei. Ucraina trebuie sa plateasca in prezent gazul la tariful de 485 de dolari 1.000 metri cubi, iar Gazprom a anuntat ca doreste sa fie platiti imediat cei 2,2 miliarde corespunzatori livrarilor recente.