Eva Braun, sotia lui Adolf Hitler, avusese origini evreiesti, potrivit unor noi teste ADN efectuate pentru un documentar care va fi difuzat miercuri de canalul britanic Channel 4, informeaza AFP.

Eva BraunFoto: Captura YouTube

Aceasta teza se bazeaza pe analiza parului provenind dintr-o perie gasita la Berghof, resedinta lui Hitler din Bavaria unde Eva Braun a petrecut mare parte din timp in vremea celui de-al doilea razboi mondial.

Pe aceste fire de par, cercetatorii au gasit o secventa specifica de ADN "puternic asociata" cu evreii de rit askenaz, care reprezinta circa 80% din populatia evreiasca.

In Germania, multi evrei askenazi s-au convertit la catolicism in secolul al 19-lea.

"Este o descoperire tulburatoare. Nu am mai gasit pana acum un rezultat asa extraordinar" a comentat Mark Evans, prezentatorul emisiunii "The Dead Famous DNA" pe Channel 4.

Potrivit realizatorilor documentarului, toate indiciile arata ca parul analizat ii apartine Evei Braun. Insa singurul mijloc prin care ar putea fi dovedit in mod formal ar fi sa se compare cu ADN-ul celor doua descendente in viata, care au refuzat sa se supuna testelor.

Eva Braun a fost amanta lui Hitler multi ani, inainte ca acestia sa se casatoreasca pe 29 aprilie 1945, in ajunul sinuciderii comune in bunkerul fuhrer-ului din Berlin, mai noteaza France Presse.