Un canal de televiziune apropiat Kremlinului a difuzat un reportaj in care il acuza pe opozantul lui Putin, Alexei Navalni, ca a primit finantare europeeana si ca a avut legaturi cu CIA, transmite AFP. Reportajul difuzat de postul NTV, detinut de gigantul energetic de stat Gazprom, a fost difuzat miercuri seara, la o zi dupa discursul presedintelui rus Vladimir Putin pe tema alipirii Crimeei la Moscova, cu o puternica tonalitate patriotica, in care liderul de la Kremlin a evocat prezenta unei "a cincea coloane" in tara.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Materialul, pentru care au fost compilate interceptari telefonice si inregistrarea unor conversatii purtate de acesta in hoteluri, il acuza pe Alexei Navalni ca este finantat de personalitati din Parlamentul European.

In reportaj este aratata sosirea lui Navalni intr-un hotel din Moscova, filmata de camerele de supraveghere in 2013, unde s-a intalnit cu parlamentarul european si fost prim-ministru al Belgiei Guy Verhofstadt.

"Avem nevoie de un fel de ajutor practic in cercetarile noastre", ii spune parlamentarului o voce pe care autorii reportajului o atribuie lui Navalni. Apoi, materialul sustine ca "o suma precisa" a fost discutata intre cei doi barbati, desi acest lucru nu este mentionat in inregistrarea prezentata.

Cea de a doua inregistrare audio difuzata de postul TV este a unei voci, atribuite opozantului rus, care vorbeste despre "o calatorie la CIA", fara a fi clar contextul discutiei.

Comentariul sustine ca Alexei Navalni a intrat in contact cu CIA pentru a se asigura ca numele sau nu va fi legat de banii primiti de la "sponsori" straini.

Alexei Navalni a starnit in ultimii ani furia Kremlinului in repetate randuri cu anchetele sale in care a dezvaluit coruptia din sanul administratiei ruse si cu acuzatiile privind activele ascunse ale apropiatiilor lui Putin.

Navalni se afla sub arest la domiciliu din luna februarie, sub acuzatii de frauda pe care opozantul rus le neaga, afirmand ca sunt destinate sa il aduca la tacere. Arestul la domiciliu nu ii permite sa utilizeze internetul sau sa se adreseze presei.