Procesul in care Oscar Pistorius este acuzat de uciderea prietenei sale, Reeva Steenkamp, a inceput luni la Pretoria, campionul paralimpic sud-african pledand nevinovat, scrie AFP.

Oscar PistoriusFoto: Agerpres

"Nevinovat, doamna", a raspuns el la intrebarea judecatoarei Thokozile Masipa, dupa ce a precizat ca intelege capetele de acuzare impotriva lui. Acesta a pledat nevinovat si la restul capetelor de acuzare, port ilegal de arme si uz de arme interzise.

Procurorul a respinsa, in deschiderea procesului, teza unei crime din greseala, afirmand ca aceasta nu este "plauzibila".

Versiunea acuzatului, care sustine ca a tras asupra prietenei sale din eroare crezand ca un hot a patruns in toaleta locuintei, "nu este plauzibila si trebuie respinsa", a spus procurorul Gerrie Nel.

O vecina chemata sa depuna marturie in proces a afirmat ca a auzit o femeie strigand dupa ajutor la ora la care Oscar Pistorius si-a impuscat prietena, in 14 februarie 2013.

"Imediat dupa ora trei (dimineata), am fost trezita de strigatele teribile ale unei femei (...) Striga dupa ajutor", a marturisit Michelle Burger.

Aceasta a afirmat ca sotul a sunat atunci compania de securitate a proprietatii sale: "El a explicat ca oameni din proprietatea alaturata sunt atacati si ca cineva trebuie sa mearga sa verifice".

Apoi, spune ea, a inchis telefonul, deoarece compania cu care discuta nu era insarcinata cu securitatea pe domeniului lui Pistorius.

"Sotul meu a iesit pe balcon. Eu am ramas in pat. Am auzit noi tipete. Era mai rau ca inainte. Ea era foarte speriata. (...) Am stiut ca ceva teribil urma sa se intample", a continuat ea, vorbind in afrikaans.

Aceasta a povestit apoi ca a auzit patru focuri de arma. Ceea ce corespunde cu numarul de focuri trase de Oscar Pistorius prin usa inchisa a toaletei.

"A fost o pauza mai lunga intre primul foc si al doilea decat intre al dolea si al treilea si al patrulea", potrivit marturiei doamnei Burger.

Oscar Pistorius sustine ca a tras asupra lui Reeva Steenkamp din greseala, auzind zgomote in toaleta si crezand ca un hot a patruns in casa prin fereastra.