Compania ucraineana de dulciuri Roshen, controlata de miliardarul apropiat opozitiei Petro Poroshenko, a anuntat marti ca va inchide una dintre fabricile sale, ca urmare a interdictiei "politice" de a exporta in Rusia, dar si a presiunii impozitelor, transmite AFP.

"Atat in afara cat si in interiorul tarii, a fost lansata o lupta impotriva unuia dintre sai contribuabili si una dintre cele mai renumite branduri ucrainene in strainatate", a aratat intr-o declaratie de orea compania detinuta de Petro Porosenko, deputat si fost ministru al Economiei si al Afacerilor Externe.

Fabrica de Marioupol (sud-est), care reprezinta aproximativ 5% din productia sa, este oprita in primul rand "ca urmare a degradarii, din motive politice, a relatiilor comerciale ale Ucrainei cu partenerii sai", scrie Roshen.

Compania nu a specificat daca oprirea este temporara sau permanenta si nu a precizat care va fi soarta angajatilor.

Produsele Roshen au fost interzise vara trecuta in Rusia, una dintre pietele sale cheie, aparent din motive sanitare. Embargoul este considerat de multi drept o tactica de presiune comerciale asupra autoritatilor ucrainene in timpul negocierilor pentru acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Totodata, Roshen a aratat ca a simtit efectele "ingerintelor serviciilor fiscale", denuntand in primul rand presiunea venita din interiorul tarii.

Petro Poroshenko, un sustinator fervent al unei apropieri de Uniunea Europeana, este printre putinii "oligarhi" din tara care au sprijinit in mod deschis opozitia.

Magnatul ucrainean a intevenit pe langa autoritatile ucrainene pentru ca militantul Dmytro Bulatov - care acuza ca a fost torturat si aruncat intr-o padure - ,la ora actuala trimis in judecata pentru organizarea de tulburari in masa, sa primeasca permisiunea de a pleca din tara.

Poroshenko a fost unul dintre fondatorii Partidului Regiunilor (in anul 2000), aflat la putere, iar in 2002 s-a alaturat echipei de Viktor Iuscenko, adus la putere de Revolutia Portocalie la sfarsitul lui 2004.

Omul de afaceri ucrainean a fost ministru de Externe in timpul lui Iuscenko (2009-2010), si ministru al Economiei in mandatul presedintelui Viktor Ianukovici, inceput in 2012.

Revista Forbes i-a estimat averea la 1,6 miliarde de dolari.

New York Times scria la inceputul lunii decembrie ca, desi nu dorm in corturi in Piata Independentei/Maidan Nezalezhnosti din Kiev, oligarhii Ucraine reprezinta poate o amenintare la fel de serioasa pentru presedintele Viktor Ianukovici ca protestatarii de pe strazile capitalei.

"Credeti ca exista o mare diferenta intre oamenii de pe strada si marii oameni de afaceri? ", afirma la acea vreme Poroshenko, unul dintre cei mai vizibili oligarhi pro-occidentali ai tarii.

Poroshenko ae interese de afaceri nu doar in domeniul alimentar ci si in domeniul transporturilor de marfuri si agriculturii. Acesta detine, totodata, un post de televiziune care, de la inceputul protestelor, a transmis non-stop din Piata Independentei.

Cu toate ca protestatarii au ocupat cladiri guvernamentale si organizeaza mitinguri in care cer demisia Guvernului, in spatele scenei are loc un razboi la fel de aprins, si poate chiar cu un impact mai mare, in cadrul unui clan foarte restrans si foarte bogat de oligarhi, dintre care unii isi vad viitorul alaturi de Europa, iar altii alaturi de Rusia. Conflictul a fost pornit, ca si in cazul protestelor, de decizia luata de presedintelui Ianukovici de a amana discutiile cu Uniunea Europeana pentru zona de liber schimb.

Precum alti magnati imprastiati in statele fost-sovietice, bogatii Ucrainei au profitat de pe urma privatizarilor defectuoase ale activelor statului ca sa adune averi enorme si ca sa obtina monopolul asupra mass-media, asupra sistemului bancar, telecomunicatiilor, industriei otelului, carbunelui si industriei grele. Dar, spre deosebire de Rusia, unde presedintele Vladimir Putin a interzis accesul oligarhilor in politica, clanurile bogate ale Ucrainei pastreaza o influenta enorma, actionand ca un fel de cabinet din umbra cu factiuni in Parlament. Petro Poroshenko este si el membru in Parlamentul de la Kiev.

Pozitiile lor politice tind sa se alinieze cu locurile pe care le ocupa in economie. Oligarhii mai vechi favorizeaza o apropiere de Occident in timp ce un grup mai nou, coagulat in jurul fiului presedintelui Ianukovici si descris de analisti drept rapace, favorizeaza Kremlinul.

Cele doua tabere de magnati au interese divergente care dicteaza modul in care abordeaza atat Europa cat si criza financiara.

Poroshenko este reprezentativ pentru familiile instarite vechi, interesate mai degraba sa isi comercializeze bunurile prin oferte publice sau prin parteneri internationali, decat sa obtina venituri rapide.

Acestia sperau ca o afiliere cu Uniunea Europeana si masurile sale mai stricte de protectie a drepturilor de proprietate s-ar dovedi in beneficiul lor. Ei sunt, totodata, mai receptivi la propunerea unui imprumut de la Fondul Monetar International, lucru care ar necesita o reducere a subventiilor la energie si o reforma structurala, inclusiv modernizarea sistemului judiciar.