Desi nu dorm in corturi in Piata Independentei/Maidan Nezalezhnosti din Kiev, oligarhii Ucraine reprezinta poate o amenintare la fel de serioasa pentru presedintele Viktor Ianukovici ca protestatarii de pe strazile capitalei, scrie New York Times.

UcrainaFoto: Agerpres/AP

"Credeti ca exista o mare diferenta intre oamenii de pe strada si marii oameni de afaceri? ", a afirmat unul dintre cei mai vizibili oligarhi pro-occidentali ai tarii, Petro Poroshenko , un magnat din domeniul transporturilor de marfuri, agriculturii si produselor de cofetarie. Poroshenko detine, totodata, un post de televiziune care, de la inceputul protestelor, a transmis non-stop din Piata Independentei.

"Nu exista nicio diferenta in dragostea lor fata de propria tara. In cele din urma, cu totii vorbim despre modernizarea economiei acestei tari", a declarat magnatul intr-un interviu scordat pe holurile Hotelului Ucraina, asezat pe marginea pietei cu unde protestatarii flutura de cateva zile steaguri si fac focuri in aer liber.

Poate ca protestatarii au ocupat cladiri guvernamentale si organizeaza mitinguri in care cer demisia Guvernului, insa, in spatele scenei, are loc un razboi la fel de aprins, si poate chiar cu un impact mai mare, in cadrul unui clan foarte restrans si foarte bogat de oligarhi, dintre care unii isi vad viitorul alaturi de Europa, iar altii alaturi de Rusia. Conflictul a fost pornit, ca si in cazul protestelor, de decizia luata de presedintelui Ianukovici de a amana discutiile cu Uniunea Europeana pentru zona de liber schimb.

Precum alti magnati imprastiati in statele fost-sovietice, bogatii Ucrainei au profitat de pe urma privatizarilor defectuoase ale activelor statului ca sa adune averi enorme si ca sa obtina monopolul asupra mass-media, asupra sistemului bancar, telecomunicatiilor, industriei otelului, carbunelui si industriei grele. Dar, spre deosebire de Rusia, unde presedintele Vladimir Putin a interzis accesul oligarhilor in politica, clanurile bogate ale Ucrainei pastreaza o influenta enorma, actionand ca un fel de cabinet din umbra cu factiuni in Parlament. Petro Poroshenko este si el membru in Parlamentul de la Kiev.

Pozitiile lor politice tind sa se alinieze cu locurile pe care le ocupa in economie. Oligarhii mai vechi favorizeaza o apropiere de Occident in timp ce un grup mai nou, coagulat in jurul fiului presedintelui Ianukovici si descris de analisti drept rapace, favorizeaza Kremlinul.

In aceasta lupta a titanilor, scrie New York Times, strada devine o arma, insa doar una dintr-o multitutudine. Iar deasupra tuturor bataliile politice se reflecta umbra unei crize financiare iminente. Ucraina, izolata de pietele mondiale si confruntata cu un deficit bugetar din ce in ce mai mare, are nevoie de o infuzie de capital de aproximativ 18 miliarde dolari pana in luna martie pentru o criza economica.

Cele doua tabere de magnati au interese divergente care dicteaza modul in care abordeaza atat Europa cat si criza financiara.

Pe de o parte ai oameni de afaceri precum Petro Poroshenko, a carui avere a fost estimata de Forbes la 1,6 miliarde de dolari. Poroshenko este reprezentativ pentru familiile instarite vechi, interesate mai degraba sa isi comercializeze bunurile prin oferte publice sau prin parteneri internationali, decat sa obtina venituri rapide.

Acestia sperau ca o afiliere cu Uniunea Europeana si masurile sale mai stricte de protectie a drepturilor de proprietate s-ar dovedi in beneficiul lor. Ei sunt, totodata, mai receptivi la propunerea unui imprumut de la Fondul Monetar International, lucru care ar necesita o reducere a subventiilor la energie si o reforma structurala, inclusiv modernizarea sistemului judiciar.

Alaturi de Poroshenko se afla si miliardarul Victor Pinciuk, ginerele fostului presedinte Leonid Kucima. Kucima s-a alaturat miercuri grupului de fosti presedinti ucrinieni care a semnat o scrisoare in care isi arata sprijinul fata de protestatari. Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, este vazut, de obicei, drept un ferm sustinator al lui Ianukovici. Insa compania lui Ahmetov, System Capital Management, a emis o declaratie in mare masura neutra in care spune ca Ucraina ar trebui sa incerce o integrare atat cu Rusia cat si cu Europa.

Un acord comercial cu Europa "este o modalitate de modernizare a tarii, de a lupta impotriva coruptiei , este drumul catre o justitie corescra, catre libertatea presei, catre democratie. Modernizarea tarii este posibila. Si, din pacate, refuzand semnarea (acodului cu UE), cineva fura speranta poporului", inclusiv a celor bogati, crede Petro Poroshenko.

De cealalta parte se afla un grup adunat in jurul lui Ianukovici, o clica secreta de oligarhi, multi dintre ei interese vechi de afaceri in Rusia, si niciunul cu un interes prea mare ca Ucraina sa aiba o buna guvernare, sustin politicienii din opozitie.

"Nu ne asteptam ca vreunul dintre ei sa treaca de partea noastra", a declarat intr-un interviu Yuri Levchenko, un reprezentant al partidului nationalist Svoboda. "Este foarte putin probabil, pentru ca sunt stiu ca nu vor gasi un partener mai bun decat Ianukovici".

Fiul presedintelui Ianukovici, Oleksandr, de profesie dentist, a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din tara in timpul mandatului tatalui sau. Oleksandr Ianukovici conduce un grup cunoscut sub numele de "familia" care a reusit sa indeparteze concurenta printr-un conglomerat numit Management Assets Company, cu interese in constructii, banci si mineritul carbunelui in zona de est a Ucrainei, traditional pro-rusa.

In tabara lui Ianukovici se mai afla Dmitri V. Firtash, de asemenea unul dintre cei mai bogati oameni din Ucraina, care a facut avere ca "intermediar in domeniul gazelor" in Europa de Est. Firtash este unul dintre putinii carora li se permite sa actioneze ca om de legatura in contractele privind resurse naturale.

Pe parcursul mai multor guvernari succesive, Dmitri V. Firtash a reusit sa obtina pozitia de intermediar, prin compania RosUkrEnergo - inregistrata in Elevetia - in contractele dintre Ucraina si Gazprom, gigantul rus care detine monopolul asupra gazului naturala - o afacere de miliarde de dolari. Totusi, in 2009 , prim-ministrul la acea vreme, Iulia Timosenko, a insistat ca societatea nationala ucraineana de energie sa cumpere direct de la Gazprom.

Aliatul vechi al lui Firtash in Guvernul de la Kiev, prim-ministrul adjunct Yuri Boiko, a facut saptamana aceasta o vizita la Moscova unde se pare ca ar fi negociat o amanare de trei luni a platii catre Gazprom. In cazul in care integerea s-ar finaliza, ea i-ar oferi lui Ianukovici un sprijin financiar critic.

Mihail B. Pogrebinsky, un analist politic de la Kiev, a declarat intr-un interviu ca unii dintre aliatii lui Ianukovici au fost atrasi de perspectiva unor gaze mai ieftine, lucru care ar crea un profit instant in industriile mari consumatoare de energie din Ucraina si ar aduce noi oportunitati de jaf. "Ei doresc sa isi rezolve problemele cu gaz ieftin", sustine Pogrebinsky.

In conditiile in care au preluat controlul asupra presedintiei in urma cu numai trei ani, multe dintre oligarhii ar dori sa amane reformele economice pana dupa ce reusesc sa mai acumuleze niste averi; "celor tineri le-ar placea sa se mai distreze putin", sustine Serhiy Taran, directorul Institutului International pentru Democratie de la Kiev , intr-un articol publicat de ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.

Avand in vedere interesul pentru profitul imediat, spun analistii, acesti oligarhi lucreaza mult mai usor cu Rusia decat cu Europa si cu FMI , care solicita echitate si transparenta. Din acest punct de vedere, este de inteles ca Ianukovici a ales sa se joace cu Europa cat mai mult timp posibil, pentru a obtine de la Rusia cea mai buna intelegere posibila.

Printre interesele strategice ale Rusiei in Ucraina sunt conductele de gaze care ofera acces la pietele europene, la fel de importante pentru economia rusa ca rutele de transport din Golful Persic pentru America. Pentru Kremlin , interesul national rezida in pastrarea rutelor comerciale deschise pentru consumatorii de energie, mai degraba decat pentru furnizori , iar Ucraina - una dintre economiile cu cel mai mare consum de energie din lume - este an important consumator.

Totodata, Rusia a evidentiat in fata elitelor ucrainene riscurile cu care se confrunta daca isi unesc fortele cu Europa. Roman Khudyakov, un membru al Parlamentului rus, a declarat pentru presa ca "majoritatea oamenilor de afaceri din Ucraina stie ca, in cazul aderarii la UE , fabricilor lor vor falimenta peste noapte", aflandu-se in imposibilitatea de a concura in conditii egale cu companiile occidentale.

Presedintele Ianukovici a mers saptamana aceasta Beijing, in timpul protestelor de la Kiev, aflandu-se in cautare de sprijin financiar. S-a intors cu unele oferte de afaceri, insa nu cu bani. Chinezii, spun expertii , nu au niciun interes sa intervina intr-o chestiune de interes vital pentru aliatul lor, Moscova.

Ramane de vazut daca Rusia il va ajuta pe Ianukovici se evite criza financiara de anul viitor. Pana in prezent, Moscova a propus rezolvarea partiala a crizei financiare din Ucrainei prin reducerea preturilor la gaze, insa aceasta abordare, spun analistii, este, in egala masura, un ajutor pentru Guvern cat si sansa unor avantaje pentru anumite persoane din interior.