Marina americana a amplasat la Okinawa (Japonia) cel mai nou avion de supraveghere si de lupta anti-submarin, in plin avant al tensiunilor dupa ce Beijingul a instaurat o zona aeriana de identificare, scrie AFP.

Doua prime P-8 Poseidon, care au decolat vineri din Florida (sud-estul Statelor Unite), au ajuns la baza din Kadena, situata pe insula Okinawa. Acestora li se vor alatura in zilele urmatoare patru aparate suplimentare, a afirmat un oficial american, sub acoperirea anonimatului.

Decizia fusese luate "de mult timp" si viza inlocuirea vechilor P-3 Orion, aflate la finalul vietii, potrivit acestui responsabil. Acesta nu a legat astfel instaurarea zonei aeriene de identificare (ZAI) deasupra Marii Chinei orientale de aceasta decizie. Dar, prin trimiterea avioanelor, Washingtonul isi intareste capacitatile in aceasta zona care acopera insulele Senkaku, revendicate de China sub numele Diaoyu, si aflate in centrul tensiunilor dintre Tokyo si Beijing.

P-8 Poseidon de-abia a intrat in serviciul operational. Construit pe structura unui Boeing 737, dispune de o autonomie si raza de actiune sporite fata de P-3 si dispune de torpile si rachete anti-nava.

Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite au trimis avioane in aceasta zona de identificare saptamana trecuta, fara a informa China, pentru a arata ca nu recunosc decizia Beijingului, In replica, China si-a trimis avioanele de vanatoare in intampinarea acestor avioane, stanind temeri legate de un accident sau un act de bravura.

Numerosi experti apreciaza ca ZAI se inscrie intr-un demers chinez care urmareste sa afirme usor-usor statutul sau de superputere politica, diplomatica si militara, in fata Washingtonului care, in cadrul noii sale strategii orientata spre Asia, urmareste intarirea prezentei militare in Pacific.

Vicepremierul american Joe Biden a ajuns luni la Tokyo, prima etapa a unui turneu care include deplasari in China si Coreea de Sud si care risca sa fie dominat de tensiunile provocate de instituirea zonei aeriene de identificare.