Siria poate respecta termenul fixat la 1 noiembrie pentru distrugerea mijloacelor sale de producere a armelor chimice, desi inspectorii OIAC nu au putut inca vizita toate locatiile, a apreciat luni Ban Ki-moon, potrivit Mediafax.

Intr-un raport transmis Consiliului de Securitate al ONU, Ban subliniaza ca inspectorii Organizatiei pentru interzicerea armelor chimice au "confirmat distrugerea capacitatilor de productie, mixare si incarcare (a produselor) la toate instalatiile" pe care le-au vizitat. OIAC a anuntat anterior ca delegatia sa in Siria si-a concluzionat operatiunile de verificare in 21 dintre cele 23 de locatii declarate de catre Damasc.

"Distrugerea functionala a capacitatilor de productie declarate de Siria trebuie sa fie realizata, asa cum este asteptat, pana la 1 noiembrie", a continuat Ban Ki-moon in acest raport.

Demontarea mijloacelor de productie si de mixare a produselor chimice este prima etapa a calendarului foarte strans stabilit de Consiliul de Securitate pentru eliminarea tuturor armelor chimice de catre Damasc pana la 30 iunie. Siria mai are inca aproximativ 1.000 de tone de produse chimice de distrus si niciun plan nu a fost inca formulat pentru a atinge acest scop, conform responsabililor.

"Guvernul sirian a dat dovada de cooperare totala" pana in prezent, arata Ban in raportul sau.

Siria a transmis "un prim plan" pentru transportarea produselor chimice in vederea distrugerii lor, continua raportul fara a da alte detalii. "Munca ese departe de a fi incheiata", a adaugat secretarul general al ONU.