¬Noua scurgere de lichid radioactiv dintr-un rezervor al centralei nucleare japoneze accidentate de la Fukushima a fost oprita, dar apa contaminata s-ar fi putut scurge pana in Oceanul Pacific, a anuntat joi Tokyo Electric Power /TEPCO/, care administreaza situl devastat de tsunami la 11 martie 2011, informeaza AFP citata de Agerpres.

TEPCO a declarat cu cateva ore mai inainte ca a descoperit miercuri dupa-amiaza picaturi pe partea superioara a unui rezervor de 450 m3 si de opt metri inaltime.

Potrivit agentiei de presa Jiji Press, un responsabil al acestei companii a explicat ca scurgerea a fost oprita dupa ce o tona de apa contaminata a fost transferata intr-un alt rezervor.

In total, circa 430 litri de lichid toxic au scapat din rezervor din cauza ploilor puternice provocate de recente taifunuri, a declarat un alt purtator de cuvant de la Tepco, recunoscand ca "apa contaminata s-ar fi putut scurge in mare".

Zona de rezervoare este inconjurata de un zid de aproximativ treizeci de centimetri inaltime, ridicat la circa 200 de metri de ocean.

O scurgere de 300 m3 de apa foarte radioactiva se produsese deja in august dintr-un rezervor de aceeasi conceptie, dar mai important, de 1.000 m3, prost asamblat. Incidentul, calificat drept grav, a obligat Tepco sa afecteze mijloace suplimentare pentru a controla cele circa 300 de cisterne similare ale sitului si a caror fiabilitate lasa de dorit. Montate in graba, aceste rezervoare din otel ¬ inalte de 11 m si cu un diametru de 12 m ¬ nu s-au prea adaptat sarcinii ce le fusese desemnata