Presedintele american Barack Obama a afirmat luni ca nu s-a resemnat cu blocarea statului federal, care pare a fi iminenta data fiind absenta unui acord privind bugetul, intre democratii si republicanii din Congres, potrivit Mediafax.

In fata jurnalistilor din Biroul Oval, cu mai putin de 12 ore inainte de sfarsitul anului bugetar, Obama a anuntat ca se va intalni luni si marti cu responsabilii Congresului insa nu va negocia sub amenintarea unei inchideri a serviciilor guvernamentale sau a neplatii datoriei suverane a Statelor Unite.

"Am spus deja, Congresul are doua responsabilitati: votarea unui buget, plata facturilor. Nu sunt doar deschis la negocieri pentru a obtine un buget pe termen lung, chiar doresc sa port aceste negocieri", a continuat Obama, care a facut aceste declaratii dupa ce s-a intalnit cu premierul israelian Benjanim Netanyahu la Casa Alba.

"Singurul mod de a face aceasta este ca toata lumea sa se aseze la masa cu buna credinta, fara a ameninta ca sunt atacate drepturile femeilor, veteranilor sau copiilor cu o inchidere a serviciilor federale, si desigur nu putem purta negocieri sub amenintarea unei neplati a datoriei, care ar fi o premiera in istoria Statelor Unite", a adaugat el.

Efectivele administratiei ar putea fi reduse la minimul necesar pana la o data nedeterminata incepand cu marti dimineata daca membrii Congresului nu vor vota pana la miezul noptii (07:00, ora Romaniei) o lege privind un buget temporar.

Absenta discutiilor directe intre cele doua tabere sporeste posibilitatea primei blocari a statului federal din ianuarie 1996, culminare a aproape trei ani de confruntari permanente intre democrati si republicani cu privire la buget.

Peste 800.000 de angajati considerati neesentiali ar putea fi trimisi in concediu fara plata, fara garantia unei plati retroactive, apreciat sambata de Barack Obama ca fiind un act pur de "automutilare".

Alesii trebuie printre altele sa discute cu privire la un plafon al datoriei publice, care trebuie neaparat ridicat pana la 17 octombrie pentru a evita o eventuala neplata.