UPDATE Cancelarul Angela Merkel a precizat luni ca este "deschisa" pentru discutii cu adversarii sai din partidul social-democrat (SPD) pentru a forma un guvern de "mare coalitie". Liderul SPD a declarat, la randul sau, ca partidul sau este deschis la discutii cu conservatorii cancelarului Angela Merkel pentru o eventuala coalitie de guvernare.

"Suntem deschisi pentru discutii (...). Am avut un prim contact cu presedintele SPD" Sigmar Gabriel, a declarat Merkel. Dar acesta a cerut mai intai o discutie in cadrul conducerii SPD, vineri, potrivit cancelarului, care a considerat acest lucru "de inteles".

"Se face cautari pentru posibila formare a unui guvern iar rezultatele sunt deschise", a declarat, la randul sau, presedintele SPD Sigmar Gabriel.

Liderul social-democrat a adaugat ca, daca Merkel va invita partidul sau la negocieri, SPD nu va refuza.

In ciuda triumfului istoric la alegerile legislative de duminica, cancelarul conservator Angela Merkel, care a ramas fara aliatul sau liberal si fara o majoritate absoluta, este obligat sa gaseasca un partener de stanga pentru a putea guverna, scrie AFP.

"Cancelarul cauta un partener", titra in deschidere cotidianul Berliner Zeitung. Cu 41,5% si 311 fotolii din totaul de 630 cat va numara viitorul Bundestag, camera inferioara a parlamentului german, conservatorii (CDU/CSU) cancelarului au inregistrat cel mai bun rezultat de la reunificarea Germaniei, in 1990, ratand pe putin majoritatea absoluta, care nu a mai existat in aceasta tara din epoca lui Konrad Adenauer, in 1957.

Esecul liberalilor FDP de a atinge pragul de 5% - o premiera in 65 de ani - nu ofera decat doi parteneri posibili pentru formarea unei majoritati: social-democratii SPD (25,7%, 192 fotolii) si Verzii (8,4%, 63 de fotolii).

Stanga radicala Die Linke (8,6%, 64 de alesi), provenita din miscarea comunista, nu este o optiune.

Merkel a anuntat ieri seara ca asteapta rezultatele definitive pentru a-si prezenta proiectele. Ea ar urma sa faca primele comentarii intr-o conferinta de presa la ora 11,00 GMT.

Avand deja experienta unei cooperari guvernamentale cu SPD in timpul primului sau mandat (2005-2009), ar parea naturala ca doamna de fier a Germaniei sa se indrepte spre social-democrati.

Angela Merkel "nu a vorbit niciodata de rau o mare coalitie, cel putin nu in public", scrie cotidianul Suddeutsche Zeitung (SZ).

"Merkel nu ar avea probleme sa ajunga la un compromis asupra salariului minim, a pensiilor sau a impozitelor" cu SPD, spune saptamanalul Die Zeit.

Dar SPD, care a fost, din punct de vedere politic, marea victima a ultimei "mari coalitii", promite sa-si vanda scump sprijinul.

Secretarul general al social-democratilor, Andrea Nahles, a avertizat luni dimineata ca nu exista "niciun automatism" care sa conduca la formarea unei mari coalitii, in conditiile in care vicepresedintele partidului, Manuela Schwesig, spune ca un acord "pare foarte complicat, avand in vedere temele pe care noi le aparam".

CDU ar putea sa se orienteze spre ecologisti. O astfel de alianta trebuie "sa fie o varianta posibila intr-o democratie", a pledat Julia Klockner, presedinte adjunct al CDU.

Dar acest scenariu este dificil. "Rezistentele din cele doua tabere sunt prea puternice. Prapastia este prea mare" intre cele doua partide, scrie SZ, in acord cu majoritatea analistilor.

Negocierile "ar fi cu siguranta delicate", a recunoscut Volker Kauder, seful grupului parlamentar al CDU si un apropiat al cancelarului.

Cu "orgia lor fiscala" si conceptia "infantila" asupra politicii, negocierile nu se prezinta catusi de putin sub cele mai bune auspicii", apreciaza acesta.

In orice caz, CDU va trai cu presiunea unei majoritati matematice a partidelor de stanga in cele doua camere ale parlamentului (Bundestag si Bundesrat). SPD-Verzii si stanga radicala Die Linke dispun de o majoritate de 319 fotolii in Bundestag.

Daca se aliaza, aceste partide vor putea in orice moment sa demita guvernul. SPD si Verzii au respins o astfel de eventualitate, apreciind ca Die Linke nu este "copt" pentru a guverna, dar, daca se intampla acest lucru, "ar fi sfarsitul lui Merkel. Un sfarsit posibil", estimeaza SZ.