Muzeul Van Gogh din Amsterdam a folosit tehnologie 3D pentru a reproduce aproape de perfectiune picturile artistului Vincent Van Gogh, intr-un ritm de trei pe zi, transmite Reuters. Potrivit sursei citate, lucrarile realizate cu noua tehnologie - care ar starni invidia oricarui falsificator - prezinta mici diferente care nu pot fi detectate decat de experti.

Pana acum, cinci dintre cele mai cunoscute creatii ale pictorului olandez, printre care "Floarea Soarelui" si "Recolta", au fost supuse unui tratament special in cadrul unui proiect sustinut de Muzeul Van Gogh din Amsterdam, folosind o tehnologie 3D dezvoltata de Fujifilm, detinut de Fujifilm Holdings Corp.

"Aceasta este urmatoarea generatie de reproduceri. In trecut am avut litografia, apoi fotografia - mai intai alb-negru si pe urma cea color. Acum avem reproduceri tridimensionale", a declarat Axel Rueger, directorul muzeului.

Fiecare astfel de copie in relief, realizata pe panza, costa 25.000 de euro (33.300 de dolari). Procesul de productie este destul de complex astfel incat intr-o zi pot fi realizate doar trei astfel de copii, dar timpul si pretul ar mai putea scadea odata cu imbunatatirea tehnologiei, a precizat Rueger.

Noile reprodceri costa considerabil mai mult decat un poster obisnuit cu "Floarea Soarelui", care ajunge la circa 15 dolari, insa mult mai putin decat cele 82,5 milioane de dolari platite in 1990 de omul de afaceri nipon Ryoei Saito pentru "Portretul dr. Gachet", semnat de Van Gogh, la o licitatie a casei Christie's, sau decat cele 53,9 milioane platite in 1987 de omul de afaceri australian Alan Bond pentru lucrarea "Irisi".

Noile reproduceri, mai ieftine si aproape perfecte, nu vor afecta, cel mai probabil, piata lucrarilor de arta, considera expertii. "Nu vad ce rau ar putea face bolatilor colectionari de Van Gogh din intreaba lume", a declarat Job Ubbens, direcorul filialei din Amsterdam a casei de licitatii Christie's, pentru Reuters.

"Este o inovatie geniala, din punct de vedere comercial, facuta de un muzeu care incearca sa se adreseze unui nou grup tinta, ceva complet diferit si foarte creativ.

Afectat ca multe alte institutii de arta de taieri bugetare, Muzeul Van Gogh face apel la sectorul privat si la parteneriate comerciale pentru a obtine fonduri. Muzeul spera sa stranga zeci de milioane de euro necesari pentru renovare si cercetare din vanzarea reproducerilor tridimensionale, cunoscute ca "Relievo"-uri.

Muzeul a ales cinci dintre cele mai cunoscute lucraru ale artistului pentru primul set de Relievo-uri: "Crengi de migdal inflorit" (1890), "Lan de garu sub cer innorat" (1890), "Bulevardul Clichy" (1887), "Floarea Soarelui" (1889) si "Recolta" (1888). Pentru fiecare tablou ales, muzeul va realiza o editie limitata de reproduceri - 260.