Secretarul american de stat John Kerry isi incheie luni, la Londra, ofensiva diplomatica din Europa dedicata problemei Siriei, in conditiile in care lumea asteapta acum votul Congresului american privind recursul la forta cerut de presedintele Barack Obama, scrie AFP.

Seful diplomatiei americane a declarat la Londra, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau britanic, William Hague, ca "sfarsitul conflictului din Siria trece printr-o solutie politica", subliniind ca "nu exista solutie militara".

William Hague, al carui guvern a fost nevoit sa renunte la asocierea intr-o interventie in Siria dupa un veto al Parlamentului, a asigurat Statele Unite de "sustinerea diplomatica totala" a Marii Britanii.

La Moscova, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov a avertizat ca lovituri militare in Siria vor provoca o "explozie a terorismului in Siria si in tarile vecine". In opinia sa, o "solutie politica este inca posibila", adaugand ca Damascul este in continuare "pregatit pentru negocieri de pace".

"Suntem pregatiti sa participam la o reuniune la Geneva fara conditii prealabile", a spus si ministrul sirian al Afaceri Externe, de la Moscova, referindu-se la organizarea unei noi conferinte internationale de pace propusa de Rusia si Washington dar care nu s-a concretizat din cauza tensiunilor ruso-americane.

In prezent, lumea intreaga asteapta decizia Congresului american, unde votul asupra recursului la forta cerut de presedintele Obama apare din ce in ce mai nesigur.

Constient ca joaca in acelasi timp credibilitatea Statelor Unite si pe cea a propriei sale presedintii, Barack Obama va lansa o noua ofensiva pentru a convinge republicanii si democratii, incepand cu ora 18,00 GMT.

Acesta va acorda nu mai putin de sase interviuri pentru televiziuni care vor fi difuzate luni seara, inainte de a se adresa americanilor marti seara, din Biroul Oval.

Un intervi integral acordat de presedintele sirian, in care acesta a negat ca ar avea vreo legatura cu atacul chimic din 21 august, urmeaza sa fie difuzat si el luni seara.

Pentru a incerca sa-i convinga pe alesii americani, cei mai inalti oficiali ai administratiei Obama urmeaza sa se deplaseze din nou luni seara la Congres pentru reuniuni informale cu ajutorul unor inregistrari video care arata victime ale atacului si care sunt difuzate in continuu de televiziunile americane.

La Senat, dezbaterea privind rezolutia care autorizeaza recurgerea la forta, deja adoptata in comisiei, nu va incepe formal decat marti. Un prim vot ar putea avea loc miercuri.

In prezent, rezolutia prevede o durata limitata de 60 de zile, care poate fi prelungita la 90 de zile, si interdictia trupelor la sol cu scopul unor operatiuni de lupta.

Un raport al inspectorilor ONU privind atacul din 21 august, care urmeaza sa fie publicat in zilele urmatoare, este asteptat de majoritatea statelor europene pentru a confirma de o maniera independenta acuzatiile de atac cu gaze toxice. Acest raport ar putea insa sa nu precizeze, asa cum a spus Ban Ki-moon, cine este autorul atacului.

Potrivit presei americane, Pentagonul se pregateste de lovituri mai prelungite si mai intensive decat prevederile initiale, cu un baraj masiv de tiruri de rachete de croaziera.

Principal sustinator al Damascului, Iranul si-a reafirmat duminica ostilitatea fata de orice interventie externa in Siria, la fel ca si diplomatia irakiana.

Israelul a pus in functiune in acest week-end scutul antiracheta in apropiere de Ierusalim.