Sefa diplomatiei Uniunii Europene (UE) Catherine Ashton, aflata intr-o vizita la Cairo, a pornit in noaptea de luni spre marti sa il intalneasca pe fostul presedinte islamist destituit Mohamed Morsi, tinut intr-un loc secret de catre armata, a declarat un oficial egiptean de rang inalt, potrivit mediafax.

Lady Ashton "a plecat sa il vada acolo unde este tinut", a declarat aceasta sursa sub protectia anonimatului.

Morsi este tinut in secret de catre armata de la 3 iulie. Militarii au oferit asigurari ca acesta este bine, insa el nu a mai aparut in public dupa ce a fost destituit si nu a primit vreo vizita. Familia sa s-a plans recent de faptul ca nu se poate intalni cu el.

"Normal, ea l-a vazut. Vom afla mai multe mai tarziu", dupa ce Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa se va intoarce, potrivit acestei surse, care nu a oferit vreo precizare cu privire la locul acestei intalniri.

Potrivit altei surse, Lady Ashton, care a plecat la bordul unui elicopter de la Cairo, nu se intorsese inca spre ora locala 1.30 (2.30, ora Romaniei).

Intr-o vizita anterioara la Cairo, pe 17 iulie, Ashton a cerut eliberarea lui Morsi si a deplans faptul ca nu l-a putut intalni.

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa s-a intalnit luni cu o serie de oficiali din cadrul noii puteri, inclusiv cu presedintele interimar Adly Mansour si vicepresedintele insarcinat cu Relatiile Internationale Mohamed ElBaradei.

Ea s-a intalnit, de asemenea, cu generalul Abdul Fatah al-Sisi, comandantul armatei, ministru al Apararii si vicepremier. Artizan al destituirii lui Morsi, al-Sisi s-a impus drept cel mai puternic om din tara.

Lady Ashton s-a intalnit si cu membri ai formatiunilor islamiste apropiate lui Morsi. Ea a avut totodata intrevederi cu reprezentanti ai organizatiei Tamarrod (Rebeliune), aflata la originea manifestatiilor de la sfarsitul lui iunie impotriva lui Morsi, in urma carora armata l-a destituit pe fostul presedinte islamist.