Coreea de Nord s-a declarat miercuri pregatita sa inceapa negocieri internationale, cu scopul de a calma tensiuni regionale agravate, potrivit Phenianului, de exercitii militare comune americano-sud-coreene, potrivit Mediafax.

"In prezent, suntem pregatiti pentru orice forma de discutii, cu scopul de a destinde tensiunile din peninsula coreeana si de a solutiona orice tip de probleme, in majoritate probleme de securitate", le-a spus jurnalistilor ambasadorul nord-coreean la ONU, la Geneva, So Se Pyong.

Coreea de Nord a evitat negocieri cu Cei Sase privind arsenalul sau nuclear incepand de la sfarsitul lui 2008.

Decizia lui So Se Pyong de a invita presa la resedinta sa de ambasador, situata pe malul Lacului Geneva, este foarte neobisnuita.

El a reiterat pozitia Phenianului, pe care a expus-o in iunie ambasadorul nord-coreean la ONU la New York, intr-o conferinta de presa la fel de inedita.

Conferinta lui So Se Pyong la Geneva, de aproximativ 90 de minute, sustinuta in engleza, a fost consacrata criticii Statelor Unite, care au stationat 28.500 de soldati in Coreea de Sud.

Excercitii militare comune au loc in mod regulat intre cele doua state infurie Phenianul.

Tensiunile au atins un nou punct culminant in regiune in urma cu cateva luni, in urma unor teste nucleare si de rachete nord-coreene, determinand ONU si anumite state sa adopte sanctiuni impotriva acestui stat de tip stalinist izolat.

So Se Pyong a reafirmat miercuri ca tara sa are tot dreptul sa se apere.

"Este necesar sa ne consolidam apararea. Cu acest sistem de aparare si cu aceasta putere, suntem in securitate", a spus el, adaugand ca statul nord-coreean nu va abandona "niciodata programul sau nuclear, cu exceptia cazului in care Statele Unite isi vor retrage fortele ostile".

De asemenea, ambasadorul nord-coreean a denuntat manevre americano-sud-corene desfasurate in urma a ceea ce el a apreciat drept lansarea pasnica a unui satelit, in decembrie.

"Dupa zilele de razboi, situatia incepe sa se calmeze, iar atmosfera in favoarea unui dialog progreseaza. Acest lucru arata suta la suta ca acest tip de excercitiu militar comun de acest tip este principala cauza a tensiunilor din peninsula coreeana", a declarat el.

"Statele Unite vor desfasura in august un nou exercitiu militar comun", a subliniat ambasadorul nord-coreean, iar "peninsula coreeana se va afla din nou in aceeasi situatie critica de razboi".

Coreea de Nord a anuntat ca vrea negocieri in vederea inlocuirii armistitiului incheiat in iulie 1953, care nu a pus in mod oficial capat Razboiului Coreei, care a durat 3 ani.

"Daca acest armistitiu este transformat intr-un tratat de pace, pacea si securitatea ar putea fi garantate", a declarat So Se Pyong.

El a indemnat totodata la desfiintarea oficiala a Comandamentul ONU in Coreea de Sud, o forta condusa de catre americani si mandatata de membri ONU, cand a izbucnit Razboiul in Coreea, in 1950, apreciind ca este vorba despre o acoperire pentru Washington.

"E limpede ca acest asa-zis Comandament ONU, care nu are nimic in comun cu ONU, este necesar sa fie dizolvat si ca numele ONU si steagul sau sunt uzurpate", a insistat el, calificandu-l drept un instrument "pentru dominarea Asiei".

"Daca Statele Unite iau o decizie indrazneata si dizolva Comandamentul ONU, si noi vom fi favorabili unor masuri de incredere bilaterale drept raspuns", a conchis ambasadorul nord-coreean.