Negocierile politice pentru functia de premier al Egiptului continua duminica la Cairo, dupa ce miscarea Tamarrod, una dintre fortele care au contribuit la mobilizarea populara ce a dus la inlaturarea presedintelui islamist Mohamed Morsi, anuntase sambata seara ca Mohamed ElBaradei a fost numit prim-ministru interimar. Duminica, presedintia a dezmintit zvonurile potrivit carora presedintele interimar Adly Mansour l-ar fi insarcinat pe ElBaradei sa formeze Guvernul, precizand ca acesta este doar unul dintre candidatii la functia de premier. Intre timp, fortele pro si contra presedintelui islamist inlaturat de la putere se pregatesc pentru noi manifestatii.

Mohammed ElBaradei (71 de ani) este fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, in anul 2005, pentru activitatea sa in cadrul AIEA. ElBaradei a revenit in Egipt, in 2010, pentru a se opune regimului Mubarak si a sustinut activ revolta impotriva regimului Mubarak in ianuarie-februarie 2011.

ElBaradei a fost insarcinat sa reprezinte opozitia din Egipt in procesul de tranzitie politica, dupa inlaturarea de la putere a lui Mohamed Morsi.