O data cu aderarea Croatiei la Uniunea Europena, Lituania a preluat luni, 1 iulie, presedintia rotativa a blocului comunitar.

Lituania succede Irlanda la presedintia UE si si-a anuntat drept prioritati pentru urmatoarele 6 luni aplicarea masurilor de revenire la crestere economica si disciplina fiscala. Reprezentantii Lituaniei la Bruxelles au aratat recent ca sprijina aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie, dar au precizat ca succesul ar putea fi afectat de atmosfera politica.

Lituania vrea sa plaseze presedintia Uniunii Europene sub semnul unei apropieri de fostele republici sovietice, initiativa perceputa de Moscova ca o ingerinta in zona sa de influenta.

"Europa trebuie sa inteleaga ca momentul este crucial ca partenerii din est sa se apropie de Uniunea Europeana. Dorim sa ajutam aceste tari", a declatat presedintele lituanian Dalia Grybauskaite intr-un interviu pentru AFP.

Lituania va gazdui in noiembrie un summit intre UE si sase state din Parteneriatul estic, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan si Georgia.

UE trebuie sa se implice intr-un proces de integrare mai rapid si mai profund, evitand sa aplice o dubla masura fata de aceste tari si fostul lor patron estic Rusia, in probleme precum liberalizarea vizelor, a aratat Grybauskaite.