Statele Unite "vor raspunde in mod adecvat" prin canale diplomatice cererilor de explicatii din partea UE, dupa dezvaluirea de catre o revista germana a unui program de spionaj american vizand UE, a anuntat duminica Biroul Directorului Serviciilor Nationale de Informatii (ODNI), relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Guvernul american va raspunde in mod adecvat prin canalele sale diplomatice si prin intermediul Dialogului Statele Unite-Uniunea Europeana (UE) intre experti in informatii, a carui creare a fost propusa de catre Statele Unite in urma cu cateva saptamani", a anuntat The Office of the Director of National Intelligence (ODNI) intr-un comunicat transmis AFP.

Washingtonul "va discuta", de asemenea, in mod bilateral cu statele membre UE, adauga ODNI, care a refuzat sa se pronunte asupra fondului acuzatiilor.

"Desi nu comentam in mod public presupuse activitati in domeniul informatiilor, am fost clari asupra faptului ca Statele Unite culeg informatii din strainatate, de tipul celor culese de toate tarile", a adaugat ODNI.

Europenii au cerut duminica explicatii in legatura cu programul de spionaj american ce a vizat institutii UE si milioane de cetateni europeni, Bruxelles-ul avertizand inclusiv cu posibile consecinte asupra negocierilor privind crearea unei zone de liber-schimb transatlantic.

Potrivit saptamanalului german Der Spiegel, PRISM, programul de spionaj al National Security Agency (NSA), a vizat institutii UE.

ODNI reuneste toate cele 17 agentii americane de informatii, inclusiv NSA, incarcinata cu ascultari si interceptari electronice.