Nicolas Sarkozy ar fi decis sa revina in viata politica pentru a isi lua revansa fata de Francois Hollande la alegerile prezidentiale din 2017, scrie Le Monde in editia online de sambata. Unul dintre cei mai apropiati consilieri a declarat: "Este in campanie, nu e nicio indoiala".

Nicolas Sarkozy Foto: Hotnews

Potrivit Le Monde, punerea sub acuzare in afacerea Bettencourt si ofensiva fostului sau premier Francois Fillon pe care il acuza de dublu limbaj au fost principalele elemente care l-au determinat pe Sarkozy sa isi pregateasca revenirea.

Pentru revenirea in joc, fostul lider de la Paris conteaza pe sustinatorii sai, fosti colaboratori de la Palatul Elysees: politologii experti in sondaje Pierre Giacometti si Patrick Buisson, publicitarul Jean-Michel Goudard, fostul consilier de presa Franck Loubrier.

Pentru a se asigura ca o armata se va ridica in ziua in care va reveni, Sarkozy a inceput sa isi largeasca cercul de sustinatori, in afara grupului de fideli. Noii alesi, pe care ii cunoaste putin, sunt tintele prioritare. In luna mai, cinci deputati cu care nu se mai vazuse niciodata au fost invitati sa dejuneze, in cadrul unei intalniri organizate de un alt deputat. Unul dintre participanti a declarat: "Isi testeaza ideile si te farmeca in acelasi timp. Mesajul este de substanta: 'Urmati-ma si nu veti regreta'".

Sarkozy si-a relansat de asemenea "cutia cu idei". Emmanuelle Mignon, cea care i-a redactat campania in 2007 si l-a ajutat la cea din 2012, lucreaza din nou pentru el de cateva luni. Obiectivul: gasirea unui discurs de natura sa adune toate sensibilitatile dreptei si sa asambleze o majoritate de francezi. "Lumea se misca cu o viteza incredibila. Trebuie sa adoptam din nou ideile de progres si sa ne imaginam cum va fi Franta in 10 ani", a comentat Sarkozy.

Unii consilieri il avertizeaza sa nu cada prada tentatie de a nu se adresa decat dreptei. "Nu trebuie sa fie purtatorul de cuvant al populismului crestin si a dreptei care doreste revansa", considera politologul Pierre Giacometti.

Intoarcerea lui Sarkozy este prevazuta in doua etape: "sarkozistii" au in vedere lansarea unui apel incepand cu vara lui 2014, dupa alegerile municipale si europene, pentru a pregati aterizarea candiatului lor, care isi va lansa ofensiva probabil in 2015. Momentul va fi oportun intrucat Sarkozy va putea sa se prezinta ca singuru om de stat capabil sa faca fata crizei.

Intre timp, Sarkozy trebuie sa ramana la distanta, pentru a nu isi risca strategia, trimitand "mici carti postale francezilor", o sarcina greu de realizat pentru un animal politic. Dupa ce a fost pus sub acuzare in cazul Bettencourt, pe 21 martie, Sarkozy a vrut sa iasa public sa isi expuna apararea, insa anturajul sau l-a descurajat, constatand ca ramanerea in umbra i-a ameliorat statura prezidentiala.