UPDATE:​Ministrii finantelor din zona euro au convenit joi seara principiul de recapitalizare directa a bancilor prin fondul lor de salvare, un mecanism care ar permite in viitor salvarea bancilor fara ca bugetul de stat sa fie afectat. Acordul urmeaza sa fie implementat cel mai devreme in a doua jumatate a anului 2014.

Ministrii de finante din zona euro spera sa completeze joi "arhitectura" uniunii bancare, prin ajungerea la un acord cu privire la recapitalizarea bancara directa de catre fondul de salvare al zonei euro, informeaza AFP.

Acestia trebuie sa defineasca ce parte a mecanismului european de stabilitate in valoare de 500 de miliarde de euro va fi dedicata uniunii bancare, undeva "intre 50 si 70 de miliarde de euro", conform unui inalt oficial european.

Discutiile ar putea fi dificile din cauza tarilor care au primit deja programul de ajutor, in special pentru salvarea bancilor in timpul crizei, cum ar fi Irlanda si Spania.

Exista, de asemenea, problema rolului statelor in recapitalizarea bancilor. "Acesta este unul dintre punctele care urmeaza sa fie finalizate joi seara", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Statele ar putea contribui cu 10-20% din recapitalizare.