UPDATE 20.00: Parlamentarii moldoveni, care urmau sa adopte o declaratie comuna la capatul audierilor si dezbaterilor desfasurate joi pe problema transnistreana, au decis sa amane rezolutia pentru sedinta de vineri a Legislativului, invocand faptul ca este nevoie de mai mult timp pentru a pregati documentul, transmite Unimedia.

Sursa citata mentioneaza ca deputatii moldoveni nu au facut prea multe declaratii dupa sedinta cu usile inchise a Parlamentului. Ei au spus ca nu pot divulga informatii pana cand nu va fi facuta publica declaratia oficiala a Parlamentului.

Deputatii liberali, condusi de Mihai Ghimpu, si cei comunisti au cerut joi in Parlamentul de la Chisinau demisia ministrului moldovean Apararii, Vitalie Marinuta. Potrivit celor doua grupuri parlamentare, ministrul ar fi incalcat Constitutia Republicii Moldova si statul sau, atunci cand a declarat ca armata nationala este gata "sa riposteze in cazul unui eventual atac al separatistilor", transmite Unimedia.

Propunerea de demiterea a ministrului Apararii a fost enuntata de catre deputatul PL, Valeriu Munteanu, si apoi a fost preluata de catre comunisti.

Depuputatii PCRM au invocat ca Marinuta tensioneaza prin declaratiile sale iresponsabile si mai mult conflictul din Transnistria. Parlamentarul comunist, Eduard Musuc, a declarat ca Vitalie Marinuta transforma "Ministerul Apararii" in "Ministerul de Atac".

Ministrul Apararii a declarat intr-un interviu pentru agentia de presa Romanian Global News ca Moldova nu trebuie sa se panicheze in privinta unui potential conflict militar. Potrivit lui, autoritatile secesioniste nu sunt pregatite pentru un conflict militar si nici Rusiei nu i s-ar permite suplinirea contingentului armat in regiunea Transnistreana.

Intrebat care sunt capacitatile de aparare ale Armatei Nationale, Vitalie Marinuta a spus ca aceasta este gata sa riposteze in cazul unui eventual atac al separatistilor.

UPDATE 17.25: Reactia lui Marinuta: Ministrul Apararii spune ca declaratiile sale sunt interpretate eronat de unii "actori politici si propagandisti". Totodata, ministrul sustine ca acuzatiile care i-au fost aduse astazi in Parlament au menirea de a sfida adevarul si interesele de securitate nationala.

"Cu privire la tensiunile generate de catre administratia neconstitutionala de la Tiraspol prin decretarea unei pretinse granite pe Nistru, fapt calificat drept actiune unilaterala cu potential destabilizator de catre organizatiile internationale, partenerii externi ai Republicii Moldova si conducerea statului nostru, am apreciat clar ca aceasta situatie nu poate conduce la o noua confruntare militara si am expus cateva argumente in sustinerea acestei pozitii.

Reiterez cele spuse, in contextul pozitiei de principiu in baza careia autoritatile Republicii Moldova actioneaza pentru solutionarea durabila a conflictului de pe Nistru - vom atinge acest obiectiv prin mijloace exclusiv pasnice, in temeiul dreptului international, al suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova - principii impartasite de toti participantii formatului de negocieri "5+2"", a spus seful Armatei.

La fel, acesta mentioneaza ca s-a referit in interviu la starea de fapt a militarilor din tara. "In acelasi timp, ca si responsabil de politicile de aparare ale statului am apreciat starea de fapt a Armatei Nationale, ca si una de a fi gata in orice moment sa faca fata misiunii sale de baza. Este de datoria noastra sa asiguram aceasta pregatire si este ratiunea pentru care cetatenii Republicii Moldova ne ofera contributia lor si sustin Armata Nationala, inclusiv servind in cadrul ei. Observ ca anume aceasta constatare fireasca a starii de pregatire, in care se afla capacitatile militare ale Republicii Moldova, sunt interpretate de unii, total aiurit, ca si declaratii razboinice", a scris Marinuta pe blogul sau, potrivit Unimedia.

El face apel catre cei care au inteles mesajul eronat sa renunte la speculatii, pe motiv ca acestea creaza confuzii. "Aceste speculatii aduc un deserviciu enorm intereselor de securitate ale statului intr-un moment destul de complicat pentru Republica Moldova. Imi exprim speranta ca autorii acestor speculatii si interpretari eronate nu sustin efortul celor, care vor sa destabilizeze situatia in Republica Moldova. In incheiere, reiterez pozitia mea si a conducerii Ministerului Apararii, care este aceiasi cu pozitia exprimata in repetate randuri de conducerea de varf a Republicii Moldova: in contextul obiectivului de reintegrare teritoriala a tarii, solutiile trebuie sa fie identificate exclusiv pe cale pasnica, prin negocieri politice constructive, in baza principiilor general recunoscute".

UPDATE 13.55: Potrivit Unimedia, deputatii PCRM au intrerupt sedinta inchisa si au deschis usile pentru jurnalisti. Sedinta s-a reluat dupa 20 de minute de scandal, tot cu usile inchise.

Deputatii din fractiunea Partidului Comunistilor, in frunte cu Iurie Muntean, au intrerupt sedinta inchisa in care este discutata problematica transnistreana si au chemat presa, care astepta pe holurile Palatului Republicii, sa se alature deputatilor in sala de sedinte, transmite Unimedia.

Comunistii s-au aratat indignati de faptul ca in sala de sedinte asista niste persoane necunoscute, in timp ce presa si consilierii deputatilor au fost rugati sa paraseasca sala de sedinte.

Deputatul Iurie Muntean a iesit din sala, indemnand jurnalistii si cameramanii sa filmeze ce se intampla in cadrul audierilor. Comunistii Alexandr Petkov, Grigore Petrenco, Mihail Poleanschi, Igor Vremea au deschis sala de sedinte, au fortat angajatii din cadrul Serviciului de Paza si Protectie de Stat, bruscandu-i si silindu-i sa permita accessul presei.

De cealalta parte, Valeriu Saharneanu si Chiril Lucinschi au indemnat reprezentantii institutiilor mass-media sa nu se lase provocati si sa incalce Regulamentul Parlamentului.

Sedinta a fost reluata, la fel, cu usile inchise, dupa mai bine de 20 de minute de scandal.

Parlamentul de la Chisinau s-a reunit joi in plen pentru a analiza problema transnistreana in contextul tensiunilor provocate de legea "privind frontiera de stat a Transnistriei", semnata de seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk. Decizia unilaterala a Tiraspolului a starnit un val de ingrijorare atat la Chisinau, cat si in randul comunitatii internationale, provocand si reactia Ambasadei SUA la Chisinau. Moscova subliniaza insa ca nu va retrage munitia si trupele din regiune inainte de a se ajunge la o solutie politica - totul pe fondul apropierii Moldovei de UE.