Marea Britanie a informat saptamana trecuta ONU cu privire la noi presupuse cazuri de utilizare a armelor chimice in conflictul sirian, au afirmat miercuri mai multi diplomati, citati de AFP.

Londra a trimis ONU o scrisoare in acest sens, care contine detalii despre "noi incidente ce au avut loc incepand din aprilie", a precizat un diplomat occidental.

Marea Britanie si Franta au trimis deja in aprilie trei scrisori la ONU pentru a semnala presupuse cazuri de utilizare a armelor chimice in conflictul sirian, in special in regiunea Homs in decembrie 2012, si au cerut o ancheta. Suedezul Ake Sellstrom conduce echipa de anchetatori ce a fost numita de catre ONU, dar care nu a reusit inca sa ajunga la fata locului.

"Continuam sa ii informam pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon si pe domnul Sellstrom de indata ce avem informatii cu privire la posibila utilizare a armelor chimice" in Siria, a declarat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant.

Un inalt oficial al ONU a vorbit saptamana trecuta de "informatii din ce in ce mai numeroase" privind folosirea acestor arme in conflict. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a vorbit la randul sau luni, la Bruxelles, de "banuieli privind utilizarea de arme chimice in Siria din ce in ce mai sustinute".

Regimul de la Damasc al lui Bashar al-Assad neaga utilizarea armelor chimice.